„Tajms“: Pakistanci uz lažne vize koriste BiH za ulazak u EU

41
Foto: Shutterstock

Čini se da hiljade Pakistanaca koristi „zadnja vrata“ kroz BiH kako bi došli do EU, koristeći lažne vize, čime stvaraju političku i diplomatsku krizu u ovoj podijeljenoj balkanskoj zemlji, piše londonski „Tajms“.

U tekstu se navodi da Granična policija BiH tvrdi da je 3.000 Pakistanaca dobilo lažne vize preko Ambasade BiH u Islamabadu, čime im je omogućeno da iskoriste prečicu na putu iz Pakistana u Evropu, koji je dug 6.400 kilometara.

List ističe da bi pakistanski migranti na putu ka BiH morali da putuju preko Irana, Turske, Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije, gdje bi bili izloženi krijumčarima, proveli nekoliko sedmica i potrošili hiljade funti, a opasnost bi im prijetila od hapšenja, napada kriminalaca ili čak smrti.

– Međutim, sa vizom mogu da lete iz Pakistana u Sarajevo, pređu granicu iz BiH u Hrvatsku, koja je članica EU, odakle bi nastavili putovanje ka sjeveru krijumčarskim rutama – piše „Tajms“.

Uprkos strogom kažnjavanju krijumčara koje Evropol sprovodi posljednjih pet godina, krijumčari migranata i dalje otvroreno nastavljaju svoj rad.

Na društvenoj mreži „Fejsbuk“ postoji grupa na urdu jeziku koja nudi vize za BiH, a omogućen je i kontakt preko aplikacije „Vocap“ na objavljeni broj telefona, dok drugi nude usluge taksiranja od BiH do Italije, uz napomenu da je to teško putovanje ukoliko se neko odluči da ga pređe pješke.

Podaci Agencije UN za izbjeglice potvrđuju procjene Granične policije BiH. U izvještajima se navodi da je samo oko stotinu Pakistanaca stiglo u zemlju u januaru prošle godine, ali je broj počeo naglo da raste u sljedećih nekoliko mjeseci, dok je broj migranata iz drugih zemalja ostao isti.

List naglašava da je primijetan nagli porast broja Pakistanaca koji dolaze u BiH u julu prošle godine, kada je u zemlju stiglo više od 2.000 njih, u poređenju sa manje od hiljadu mjesec dana ranije. Nakon toga se broj postepeno smanjivao, a do naglog smanjenja je došlo poslije oktobra.

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu o radu Ambasade BiH u Islamabadu, a ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić ocijenio je procjene kao dokaz bezbjednosne prijetnje.

„Tajms“ piše da se Radončić zalaže za usvajanje zakona kojim bi se svi ilegalni migranti, osim Sirijaca, deportovali iz BiH, a prošlog mjeseca je zaprijetio da će ambasadora Pakistana u BiH Muhameda Halida Raoa proglasiti nepoželjnom osobom ukoliko odbije da sarađuje.

Međutim, ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić odbacio je optužbe, uz napomenu da je pakistanska Vlada spremna da vrati svoje državljane ukoliko se dokaže da su Pakistanci.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović podržali su Forića i pakistanskog ambasadora, ističe se u tekstu „Tajmsa“.

U tekstu se dalje navodi da je BiH postala mjesto zagušenja na ruti za krijumčarenje migranata u Evropu u posljednjih nekoliko godina, te da se u ovoj zemlji nalazi više od 9.200 ljudi koji su protivzakonito prisutni u pokušaju da pređu u Hrvatsku.

„Tajms“ podsjeća da je migrantski kamp „Vučijak“, koji se nalazi blizu granice BiH sa Hrvatskom, zatvoren u decembru, a da je u selu Lipa izgrađen novi privremeni centar za prijem migranata kapaciteta do 1.500 ljudi.

List dodaje da je izgradnja centra izazvala nezadovoljstvo Srba, jer smatraju da je izgrađen na pomenutoj lokaciji kako bi se migranti otjerali iz područja koje većinski naseljavaju Bošnjaci.