Tanasković: Legitiman zahtjev Srpske za povratak izvornom Dejtonu

9
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor Darko Tanasković ocijenio je da je sasvim legitimno tražiti da se temeljni akti, institucionalna organizacija BiH i nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH što je moguće više približe prvobitnom okviru i koordinatama Dejtonskog sporazuma, sa svim njegovim aneksima, te da je manevarski prostor Srpske sada veći nego prije.

Tanasković je povodom namjere Republike Srpske da vrati prenesene nadležnosti istakao da nije lako praktično sprovesti vraćanje na ono stanje koje se naziva „izvorni Dejton“.

– Ono što svakako mora odmah biti učinjeno, ukoliko se zaista želi izbeći eskalacija krize, jeste da se odustane od najnovijih aberacija u „sprovođenju Dejtona“, kao što je takozvani „Inckov zakon“ i ideje da bi se manipulisanjem skandaloznim Ustavnim sudom mogla i dalje sprovoditi politika razvlašćivanja entiteta, konkretno Republike Srpske – rekao je Tanasković.

Prema njegovim riječima, manevarski prostor za Republiku Srpsku je danas objektivno veći nego ranije, ali pretjerana samouvjerenost ne bi bila preporučljiva.

– Valja voditi zaista i konkretno odlučnu, ali i razložnu politiku – rekao je Tanasković za Sputnjik.

Osvrćući se na najnovije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je u kontekstu pretpostavljenog sukoba u BiH pomenuo Brčko, Tanasković je ocijenio da je jasno da pozivanje na distrikt koji presjeca Republiku Srpsku može biti samo u funkciji najozbiljnije prijetnje ratom.

– Ako tome dodamo pisma koja su Izetbegović i Denis Zvizdić poslali na više adresa u EU i SAD vapeći za pomoć, čini se da nije samo distrikt Brčko neuralgična tačka, već je cela BiH jedan veliki neuralgični prostor – rekao je Tanasković.

On je ocijenio da Izetbegović, čiji je manevarski prostor i na unutrašnjem i na međunarodnom planu posljednjih godina znatno sužen, nastoji da dramatizuje situaciju i obraća se svim činiocima za koje pretpostavlja da bi mogli biti prijemčivi za upozoravajući zvuk njegovih ratnih doboša, kojima se, za sada povremeno i kondicionalno, oglašava u javnosti.

Tanasković je upozorio da Izetbegović „sprema svoj nepovjerljivi džemat za mogućnost rata i nužnost da se, kako on predstavlja stvari, još jednom patriotski (od)brani Bosna, ali je spreman i da razgovara sa susjedima koje su on i njegovi istomišljenici proglasili agresorima“.

– Imitira svoga babu, ali on to nije i iz mnogo razloga Bošnjacima u bitno izmenjenim vremenima i okolnostima – ne može biti. Ponajviše želi da učvrsti svoj ozbiljno poljuljani rejting i preporuči se, odnosno nametne, kao jedini reprezentativni predvodnik Bošnjaka i relevantni sagovornik za sva pitanja u vezi sa sudbinom BiH – rekao je Tanasković.

On je naglasio da Izetbegović, kada šalje pisma upozorenja EU i SAD u kojim ukazuje na „katastrofalne posljedice koje bi nastale kao rezultat ostvarivanja prijetnji političkih sljedbenika (srpskog člana Predsjedništva BiH) Milorada Dodika iz Republike Srpske, očekuje oštro reagovanje i konkretne vidove pritiska na Republiku Srpsku personalizovanu u „bauku“ zvanom Dodik“.

Tanasković je naglasio da je situacija u BiH svakako ozbiljna i bremenita najtežim izazovima, što je posledica duge blokade istinskog političkog procesa unutar BiH i njenih institucija, koje su u dubokoj krizi usljed permanentne zloupotrebe na uštrb dva konstitutivna naroda, prvenstveno Srba, ali i Hrvata, uz licemjernu ulogu stranaca.