Tanasković: Pružiti odlučan otpor članstvu Prištine u Unesku

8
Foto: ekspres.net

Bivši ambasador Srbije u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Darko Tanasković ocijenio je da je nadavno održani festival „Mirdita“ u Beogradu politički, a ne kulturni projekat jer se zalaže da se kulturno nasljeđe na Kosmetu predstavi kao „kosovska kulturna baština“ i naglasio da se upravo zato mora pružiti odlučan otpor članstvu Prištine u Unesku.

On je pojasnio da se taj projekat oslanja na stav da kulturna dobra na teritoriji jedne države u administrativnom smislu pripadaju nadležnosti te države.

– Na tom principu je zasnovana i sistematizacija svetskog kulturnog nasljeđa u Unesku, tako da bi, kad bi takozvano Kosovo postalo član ove organizacije, sveukupna kulturna baština na njegovoj teritoriji bila sistemski vođena kao da u državnom smislu pripada samoproglašenom Kosovu. Zato je Prištini toliko i stalo da „osvoji“ Unesko i zato se tome mora pružati odlučan otpor – rekao je Tanasković za „Sputnjik“.

Prema njegovim riječima, slatkorječivost albanskih učesnika na kulturnom festivalu „Mirdita“ o tome da tamo „postoji kolektivna svijest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika“ su obične prazne fraze i floskule koje nemaju veze sa dominantnom atmosferom i stanjem duha u albanskoj zajednici na samoproglašenom Kosovu.

– Za lažnost tih floskula koje nekima u Beogradu, ali i mnogima u svijetu, predstavljaju muziku za uši, svakodnevno ima potvrda u manifestovanju netrpeljivosti prema objektima srpske pravoslavne baštine, kao nepomerljivim belezima i simbolima viševjekovnog srpskog prisustva na Kosmetu – upozorio je on.

Tanasković je naglasio da se mora tačno znati šta je objektivno čije, a ono što je objektivno ugroženo mora se djelotvorno čuvati ustanovljavanjem novih, specijalnih modela zaštite, uz međunarodne garancije, o čemu bi se moralo razgovarati i u Briselu, ukoliko je tamo uopšte moguće o bilo čemu konkretnom i ozbiljnom razgovarati.

– Posljednje izjave gospodina Miroslava Lajčaka i brutalna otvorenost nekih nemačkih diplomata ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam – zaključio je Tanasković.