Tegeltija: Aranžmani sa MMF u svakom trenutku mogu da budu nastavljeni

10
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija kaže da kada je riječ o aranžmanima sa MMF da u svakom trenutku mogu da budu nastavljeni.

– Više od deset godina sam dio izvršne vlasti na različitim nivoima u BiH koji pregovara sa MMF i ovo je prvi put da nismo uspjeli ispregovarati aranžman. Nadam se da će pregovori biti nastavljeni u naredna dva do tri mjeseca i da ćemo doći do dogovora – rekao je Tegeltija u intervjuu za Srpskainfo.

Istakao je da su ključne tačke nesporazuma u pregovorima sa MMF bili teški i neobični razgovori.

– Za mene je bilo iznenađujuće to da je šef Misije na početku rekao da od nas ne očekuju teške ekonomske reforme, što je činjenica. Takođe je činjenica da su ponekad reforme bile upravo vezane za neke ekonomske teme, poput smanjenja plata, povećanja poreza i slično. Za ovaj put su otprilike rekli „mi tražimo da vi trošite, stvorite pretpostavku da se održi potrošnja“, a da nakon završetka borbe s kovidom uđemo u drugu fazu reformi. Jasno je rečeno da se očekuju neke političke teme – navodi Tegeltija.

Njegovo stanovište kaže, odmah na početku je bilo da ne treba da se bave političkim pričama, već da fokus aranžmana sa MMF bude borba protiv kovida, u smislu borbe za zdravlje ljudi i borba za zaštitu ekonomije.

– Na kraju su se isprofilisala dva, tri pitanja koja su politička pitanja, koja su dio naših pregovora s Evropskom komisijom i nije bilo nikakvog razloga da se ona pojave i u pismu namjere sa MMF. To su pitanja elektronskog potpisa, zakon o električnoj energiji, registar fizičkih lica u BiH unutar Centralne banke. To su ključne tačke oko kojih nije postignuta saglasnost – rekao je Tegeltija.