Tegeltija: Besmisleni napadi na sudiju Spasojevića

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Napadi na zamjenika glavnog tužioca u Tuzli Jezdimira Spasojevića, bivšeg sudiju vojnog suda Republike Srpske, potpuno su besmisleni jer ni Vojska Republike Srpske ni ovaj sud nisu bili nikakve zločinačke organizacije da bi se zbog učešća u njima bilo kome smjelo prigovarati, kaže predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

– VRS bila je jedna od vojski zaraćenih strana u ratu u BiH, a vojni sud je bio legalan dio te vojne strukture, tako da nijedan pripadnik Vojske, niti vojnog pravosuđa koji je sadašnji sudija ili tužilac ili kandidat za sudijsku ili tužilačku poziciju ne smije trpjeti nikakvu vrstu etiketiranja – rekao je Tegeltija za današnji Glas Srpske.

On je naveo da je i sam sam bio pripadnik, kako VRS tako i sudija vojnog suda Vojske Srpske, a predsjednik je VSTS-a BiH, tako da, kako je naglasio, takvu vrstu prigovora prema Spasojeviću smatra zlonamjernom, tendencioznom, neprimjerenom i potpuno besmislenom.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukiće rekla je za Glas Srpske da su napadi na Spasojevića i članove VSTS-a koji su stali iza njegovog imenovanja neopravdani.

– U pitanju je neosnovan napad na čovjeka na nacionalnoj osnovi – rekla je Jukićeva.

Odmah nakon imenovanja Spasojevića za zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla početkom novembra, počeli su orkestrirani napadi i negodovanja u Tuzlanskom kantonu kako njegovih kolega, tako i boračkih udruženja u tom kantonu.

Oni se protive Spasojevićevom imenovanju zbog toga što je u ratnom periodu bio vojni sudija i što ga je na tu funkciju 1992. godine imenovao tadašnji predsjednik Srpske Radovan Karadžić.