Tegeltija: BiH bi do kraja godine mogla potvrditi pristupanje „malom Šengenu“

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Vukosavlju da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije početka samita u Sofiji, koji je planiran za kraj novembra, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi „mali Šengen“.

Tegeltija je izjavio novinarima da je „mali Šengen“ pitanje spoljne politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

– Kao što znate srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sjednici da Predsjedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna da to izglasaju, ali su tražili da Savjet ministara pripremi viđenje šta je dobro za BiH kod tog pristupanja – podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promjena stava oko „malog Šengena“ koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije samog samita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj saradnji, koja je nazvana „Mini Šengen“.

Prema njegovim riječima, „mali Šengen“ će regulisati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno biće regulisano kroz međusobne sporazume.

– To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to riješiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Šengenu – rekao je Tegeltija.