Tegeltija: BiH bilježi negativan prirodni priraštaj

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da BiH u proteklih pet godina bilježi negativan prirodni priraštaj, umanjenjem prirodnim putem i iseljavanjem.

– Naši podaci govore da je u posljednjih pet godina 147.980 rođenih, umrlih je bilo 189.273, tako da negativan prirodni priraštaj iznosi 41.293 – rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Zukana Heleza o stanju populacije u BiH.

Poslanik PDP-a Mira Pekić interesovala se za trošenje sredstava budžetske rezerve u iznosu od 27 miliona KM od 1. oktobra do 30. novembra za sanaciju štete uzrokovane epidemijom virusa korona.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je resorno ministarstvo posebnom odlukom Savjeta ministara na stavci za pomoć kovid 19 dodijelilo 14,4 miliona KM entitetima i Brčko distriktu.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović pitao je Tegeltiju da li će pokrenuti smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministar Selma Cikotića zbog istrage u vezi sa njegovim učešćem u ratnim zločinima nad Hrvatima u Bugojnu.

Tegeltija je, pozivajući se na Zakon o Savjetu ministara, rekao da postupajući tužilac radi na tom predmetu, ali da o tome još ne postoji nikakva tužilačka odluka, tako da je još uvijek rano govoriti o konkretnim potezima.

Lovrinović nije bio zadovoljan odgovorom i dodao da nije zadovoljan ni stanjem u pravosuđu, niti ličnim odnosom Cikotića prema ovom predmetu, što uključuje i njegove neprimjerene stavove o migrantskoj krizi.

Poslanik DNS-a Nenad Nešić pitao je Tegeltiju šta je sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i pismom namjere, a Bevanda ga je podsjetio da pismo namjere utvrđuje Fiskalni savjet BiH, kao i da BiH ima obavezu donošenja budžeta, kao i zakona o električnoj energiji.

Prema njegovim riječima, nastavak sjednice Fiskalnog savjeta očekuje se u petak, a sporazum sa MMF-om zavisi od unutrašnjeg dogovora u BiH.