Tegeltija: Božović ostaje kandidat, Savjet ministara nije u blokadi

18
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija obratio se javnosti povodom povlačenja s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamentarne skup[tine BiH imenovanja Mlađena Božović za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

S dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je na zahtjev Tegeltije skinuto potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ovaj potez uslijedio je nakon što je SDA najavila da će tražiti povlačenje ove tačke s dnevnog reda tako da je imenovanje novog državnog ministra prolongirano na inicijativu SDA.

Tegeltija je novinarima rekao da je tačka skinuta na zahtjev DNS-a koji je predložio Božovića za ministra. Kako kaže, DNS je to učinio jer su u PS BiH zatražene dodatne konsultacije i zbog činjenice da u ovom momentu nije bilo dovoljno većine da se izglasa njegovo imenovanja.

Istakao je da Mlađen Božović ostaje kandidat za ministra dodajući da Vijeće ministata BiH nije u blokadi zbog neimenovanja ministara i da funkcioniše.

– Nadam se da će sve konsultacije biti završene 4. februara 2020. godine kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PS BiH – rekao je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH rukovodi zamjenik ministra, a na pitanje o neznanju Božovića on je rekao da nije bio na sjednici Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, ali da se ne slaže s tim konstatacijama.

Istakao je da je deset godina radio u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, da nije bilo nikakvih primjedbi na njegov rad i da je uvjeren kako može kvalitetno obavljati dužnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da ima više otvorenih pitanja na relaciji SDA-SNSD spominjući, između ostalog, i slučaj smjene Senada Bratića s pozicije potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.