Tegeltija: Bundestag nema pravo da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je danas da nijedna odredba Povelje UN ili drugog međunarodnog dokumenta ili Dejtonskog sporazuma ne daje pravo njemačkom Bundestagu da raspravlja o unutrašnjim pitanjima BiH, te da je to direktno i otvoreno narušavanje suvereniteta.

– To čak, ako ćemo mak na konac, ne dozvoljava ni Ustav SR Njemačke i ta rezolucija Bundestaga vjerovatno ne bi preživjela test na njemačkom Ustavnom sudu – rekao je Tegeltija.

On je istakao da njemački parlament može da se bavi spoljnopolitičkim pitanjima Njemačke, ali pitanje ustavnog uređenja druge suverene države prevazilazi domen spoljne politike i predstavlja kršenje Povelje UN, što ovom parlamentu po Ustavu nije dozvoljeno.

Zbog toga, kako je rekao, Republika Srpska ne smije ostati bez adekvatne reakcije na ovakvo ponašanje Bundestaga kako bi se i u samoj Njemačkoj otvorilo to pitanje.

– Opozicija u Republici Srpskoj očito ne vidi domete odluke srpskog člana Predajedništva BiH i ponaša se kao da Republika Srpska ustvari nema pravo da odgovori na ovakav čin SR Njemačke, nego da slegne ramenima i to prihati. U tom se razlikuje politika Milorada Dodika i aktuelne vlasti Republike Srpske i podaništvo opozicije – naglasio je Tegeltija.