Tegeltija: „Crveni karton“ za podaničku politiku opozicije

52
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ubjedljivim pobjedama Željke Cvijanović i Milorada Dodika, te SNSD-a na svim nivoima, narod u Republici Srpskoj dao je, fudbalskim rječnikom rečeno, „crveni karton“ podaničkoj i snishodljivoj politici opozicije u Republici Srpskoj prema političkom Sarajevu i strancima, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

– Ta poruka toliko glasni odzvanja da ju mora čuti i najzagriženijem opozicionar, osim ako prosto ne želi i neće da je čuje – ističe Tegeltija.

Kako Tegeltija ističe, kad na nivou BiH Željka Cvijanović pobjedi Šarovića sa skoro 100.000 glasova prednosti i kad SNSD dobije sam 42 odsto glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH, to je, kako kaže, valjda jasan znak opoziciji da „njihova podanička snishodljiva politika prema političkom Sarajevu i strancima u Republici Srpskoj, ne da ne prolazi, nego nije uopšte opcija“.

– Kad Milorad Dodik ubjedljivo pobjedi za predsjednika Republike Srpske, a SNSD na svim nivoima, to je znak opoziciji da te narod ne vidi kao alternativu i ozbiljnu političku opciju, kojoj bi povjerio državu i narod, da nemaš nikakvu političku ponudu, osim da si „protiv“ vlasti i na glasovima protiv želiš da gradiš politiku, a to ne prolazi – ističe Tegeltija.

Tegeltija navodi da, kao šlag na tortu, dolazi ponašanje Branislava Borenovića i Jelene Trivić u izbornoj noći, koje čak i one koje su za njih glasali, tjera da se pokaju zbog davanja glasa tim ljudima, koji su neozbiljni, neodgovorni i spremni na incidente u Republici Srpskoj.

– Pokazalo se da ovakva opozicija jednostavno nije alternativa u Republici Srpskoj, da joj se ne može povjeriti država i narod i to ozbiljne ljude u opoziciji mora natjerati da stave prst na čelo i zapitaju se kud plovi taj opozicioni brod u Republici Srpskoj – dodaje Tegeltija.

Savjetnik sprskog člana Predsjedništva kaže kako se još jedna stvar pokazala indikativnom.

– Pojedini koalicioni partneri SNSD-a očito su igrali varijantu „svaka igra svaka dobija“ i to je nešto na šta će SNSD morati da ima adekvatan odgovor, jer takva neprincipijelnost pojedinaca unutar koalicije nagriza cijelu vladajuću koaliciju – dodaje Tegeltija.

Navodi da vladajuća koalicija mora biti homogena i pouzdana, sastavljena od opcija koje su dosljedne i posvećene istom cilju i timu.

– Vladajuća kolacija mora biti koalicija onih političkih opcija, na koje se uvijek i bez ostatka može računati – zaključio je Tegeltija.