Tegeltija sa Sabolićem: Mehanizam koordinacije uslov za nastavak puta BiH ka EU

13
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je danas u Sarajevu opredijeljenost ove institucije da uloži maksimalne napore kako bi BiH nastavila proces pridruživanja EU što, kako je naglasio, zahtijeva zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti u BiH uz puno poštovanje nadležnosti i mehanizma koordinacije.

Tokom razgovarao sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, Tegeltija je naglasio da su dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, od ključnog značaja za nesmetano funkcionisanje institucija na nivou BiH i jačanje političkog dijaloga, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Navedeno je da su predsjedavajući Savjeta ministara i hrvatski ambasador razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i o mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.

Sagovornici su ocijenili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i izrazili opredjeljenje za rješavanje svih otvorenih pitanja, uz međusobno uvažavanje i na dobrobit građana obje zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim bezbjednosnim i zdravstvenim izazovima u vezi sa migrantskom krizom i pojavom korona virusa.