Tegeltija: Imam obaveze prema Republici Srpskoj

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je da kao predstavnik Republike Srpske ima obaveze prema Srpskoj, kada je riječ o zaključku vlasti i opozicije u Republici Srpskoj o obustavljanju rada u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti organa BiH.

On je pojasnio da je u VSTS-u predstavnik iz Republike Srpske i da je kao takav član Podvijeća Republike Srpske u VSTS-u koje je nastalo sporazumom o prenosu nadležnosti između entiteta.

– S obzirom na sve to kao predstavnik Republike Srpske imam i obaveze prema Republici Srpskoj koju ja i drugi članovi iz Srpske predstavljamo u VSTS-u koji je zakonom koncipiran kao predstavničko tijelo – rekao je Tegeltija za N1.

Tegeltija je dodao da zvanične institucije Republike Srpske još nisu donijele nikakvu zvaničnu odluku i da još nema šta da komentariše ili se izjašnjava.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.