Tegeltija: Koliko je validan Šmitov izvještaj najbolje govori stav Kine i Rusije

1
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Koliko je izvještaj Kristijana Šmita validan i prihvatljiv u cijeloj BiH, ali i od međunarodnih partnera najbolje govori činjenica da su dvije od pet stalnih zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN na početku današnje sjednice uskratile njegovo pravo da je legitimno izabrani visoki predstavnik i da nije ovlašten da podnosi izvještaj o BiH, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je istakao da se nakon današnje sjednice Savjeta bezbjednosti pokazalo da je Kristijan Šmit čovjek kojem se ne može vjerovati i koji je u svom izvještaju iznio niz neistina o stanju u BiH.

On je rekao da se Šmit u izvještaju koji je podnio Savjetu bezbjednosti u cjelosti skoncentrisao na to da optuži samo jednu stranu – srpsku, a u nekoliko navrata uputio je kritike i na račun hrvatske strane.

– Izvještaj koji je on podnio neće donijeti ništa dobro BiH. Trebalo bi mnogo vremena da bi se pobrojalo sve ono što nije tačno u njegovom izvještaju, a ono što mene posebno vrijeđa kao čovjeka jeste Šmitov pokušaj da optuži Republiku Srpsku da je mjesto gdje postoje međunacionalni sukobi, gdje postoji prijetnja ljudima koji žive u Republici Srpskoj – naglasio je Tegeltija.

On je istakao da svi oni koji žive u Republici Srpskoj i BiH znaju da postoji veliki stepen tolerancije i povjerenja među svim građanima.