Tegeltija: Mehmedovićev zahtjev – odraz bahatosti SDA i političkog Sarajeva

25
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Funkcionera SDA Šemsudina Mehmedovića treba podsjetiti da je Igor Kalabuhov ambasador Rusije koja je garant Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg postoji BiH i parlament u kojem kao poslanik sjedi, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

On je ocijenio kao odraz bahatosti političkog Sarajeva i SDA zahtjev Mehmedovića, koji je poslanik te stranke u Predstavničkom domu BiH, da ruski ambasador bude proglašen personom non grata zbog posljednjih izjava o BiH.

– Do koje mjere ide bahatost političkog Sarajeva i SDA da traži protjerivanje ambasadora, jer mu se ne sviđa njegov stav koji je usput i stav Republike Srpske, zaboravljajući da je to ambasador zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, na osnovu kojega postoji BiH i parlament u kojem je (Mehmedović) poslanik – rekao je Tegeltija Srni.

Ruski ambasador u BiH izjavio je da će Moskva podržati samostalnu Republiku Srpsku u okviru BiH.

Kalabuhov je izjavio da ne vidi nikakav problem u Dodikovoj ideji o samostalnoj Srpske u okviru BiH koja je, kako je istakao, stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu.
Mehmedović je pozvao na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova personom non grata i velike proteste pred ruskom Ambasadom dok ne napusti BiH.