Tegeltija: MIP nije uputio notu Hrvatskoj o izgradnji Pelješkog mosta

39
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da Ministarstvo inostranih poslova nije uputilo Hrvatskoj nikakvu notu u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, jer da bi se to učinilo potrebno je da se izjasni Predsjedništvo BiH, koje nije postiglo saglasnost o tom pitanju.

Tegeltija je podsjetio da je Savjet ministara na 108. sjednici razmatrao i usvojio izvještaj Ministarstva komunikacija i transporta o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta.

Prema njegovim riječima, na toj sjednici je zaduženo Ministarstvo civilnih poslova da od Komisije za granice zatraži potpuni izvještaj o njenom radu u vezi sa razgraničenjem na moru.

– Ministarstvo je 25. jula 2017. godine uputilo izvještaj Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Na sjednici 5. septembra 2017. godine Savjet ministara je razmotrio i usvojio dopunu izvještaja o aktivnostima na izgradnji Pelješkog mosta – rekao je Tegeltija poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da je na sjednici 6. septembra 2017. godine Ministarstvo komunikacija i transporta dostavilo dopunu izvještaja Predstavničkom domu.

Tegeltija je napomenuo da Ministarstvo transporta i komunikacija u skladu sa nadležnostima i dalje prati aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić je, postavljajući poslaničko pitanje, rekao da je izgradnja Pelješkog mosta u završnoj fazi, a da BiH nije riješila pitanja razgraničenja i slobodnog pristupa moru sa Hrvatskom.