Tegeltija: Najveći problem – loš odnos tužilaštava i policije

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas u Sarajevu da su, zbog loše saradnje tužilaštava i policijskih agencija, korupcija i organizovani kriminal najveći problemi pravosuđa BiH.

– Tu niko ne amnestira ni tužilaštva niti policiju i mislim da se jedni skrivaju iza drugih. Mislim i da tužioci nisu inicijativni prema novim zakonskim rješenjima sprovođenja istrage, a bojim se da su mnogi u policiji zaboravili da su oni i dalje policija – rekao je Tegeltija.

On je demantovao prigovor lidera SDA Bakira Izetbegovića da su Bošnjaci eliminisani sa rukovodećih funkcija pravosudnih institucija u BiH.

– U BiH postoji osam pravosudnih funkcionera koji imaju najviši rang. Od tih osam imate dva Bošnjaka, dva Srbina, jednog Hrvata, dva iz reda ostalih i jednu nepopunjenu poziciju – pojasnio je Tegeltija.

Komentarišući to što delegati Doma naroda nisu primili k znanju izvještaje VSTS-a za 2017. i 2018. godinu, Tegeltija je rekao da je problem u tome što delegati imaju otpor prema instituciji koja im podnosi izvještaje, a nemaju kontrolu nad njom.

On je napomenuo da se pridržava aktuelnog zakona, te ponudio mogućnost izmjene.

– Njima ne ide u prilog da mijenjaju zakon, jer bi to dovelo do njihove veće odgovornosti, a kad bi imali veću odgovornost, onda bi manje kritikovali. Da su oni odgovorni za one koji se biraju na pravosudne funkcije ne bi ih toliko kritikovali – smatra Tegeltija.