Tegeltija: Nastavlja se opstrukcija procesuiranja ratnih zločina

20
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da je očito da se opstrukcija procesuiranja ratnih zločina nastavlja i da nije iznesen nijedan valjan razlog zbog čega se to čini.

Tegeltija je podsjetio da je više puta do sada govorio šta znači neusvajanje revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

– Očito se ta vrsta opstrukcije procesuiranja ratnih zločina nastavlja bez ijednog, makar prividno smislenog razloga – naveo je Tegeltija.

On je konstatovao da, svakim novim danom u kojem se ne usvaja revidirana strategija, prolazi vrijeme u kojem umiru osumnjičeni i svjedoci.

– Zbog takvog odnosa ćemo sasvim sigurno doći u situaciju da će veliki broj ratnih zločina ostati neprocesuiran – rekao je Tegeltija.

On je istakao da je riječ o opstrukciji prava na pravdu svih žrtava ratnih zločina.

– Čini mi se kao da je onima koji opstruišu revidiranu strategiju cilj da zaustave procese, da vrijeme odradi svoje i na taj način zaštite sve koji su počinili ratne zločine, a još nisu procesuirani, te onemoguće društvu i posebno žrtvama ratnih zločina pravo na istinu i satisfakciju – upozorio je Tegeltija.

Savjet ministara će se u drugom krugu glasanja izjasniti o revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, saopšteno je poslije jučerašnje sjednice Savjeta.