Tegeltija: Ne može se pozivati na Ustavni sud i tvrditi da je Šmit legitiman

0
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da u pravnoj državi pravda ne može biti selektivna, te naglasio da se ne može istovremeno pozivati na poštovanje odluka Ustavnog suda BiH i tvrditi da je Kristijan Šmit legitiman visoki predstavnik.

On je sve one koji to stalno čine, a posebno administraciju OHR, zapadne ambasade i političare iz Sarajeva, upitao da li će poštovati i odluku Ustavnog suda BiH koja nedvosmisleno konstatuje da je visoki predstavnik uspostavljen odlukom Savjeta bezbjednosti UN.

– Ako kažu da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, šta ćemo onda sa odlukom Ustavnog suda BiH AP-953-05-85074, koja nedvosmisleno konstatuje da je visoki predstavnik uspostavljen odlukom Savjeta bezbjednosti UN, da je osoblje UN i da ga PIK samo predlaže, a Savjet bezbjednosti UN potvruđuje – upitao je Tegeltija.

On ističe da, prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH, uopšte nema dileme da li Šmit ima legitimitet visokog predstavnika.

Kao prilog, Tegeltija je iznio i dva izvoda iz ove odluke gdje se jasno vide konstatacije Ustavnog suda BiH.

– Ako ne bude odgovora na ovo pitanje, onda je suludo govoriti o vladavini prava u BiH jer ona ne može biti selektivna – poručio je Tegeltija.