Tegeltija: Nedopustiva opstrukcija što se u Federaciji BiH ne rade obdukcije

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je nedopustivo što se u Federaciji BiH (FBiH) ne rade obdukcije osoba preminulih od virusa korona, istakavši da nema nijednog razloga da se to ne čini i da je riječ o nedopustivoj opstrukciji.

– U pogledu obdukcija koje se još ne sprovode u FBiH, radi se o nedopustivoj opstrukciji istražnih radnji naloženih od tužilaštava u FBiH, za koje ne postoje razumni razlozi i profesionalno opravdanje – rekao je Tegeltija.

On je poručio da vještaci obducenti u Federaciji BiH moraju hitno pristupiti vršenju obdukcija naređenih od tužilaštava.

– Moraju hitno pristupiti vršenju obdukcija jer će u suprotnom biti onemogućeno sprovođenje djelotvornih istraga isključivo njihovom krivicom. Pozivam sve vještake obducente u FBiH da bez ikakvog daljeg odgađanja pristupe izvršenju tužilačkih naredbi, a tužilaštva da u skladu sa svojim nadležnostima razmotre ovakva ponašanja vještaka obducenata u FBiH – rekao je Tegeltija.

On je dodao vrijeme koje je prošlo pokazalo da nema razloga da se obdukcije ne rade.

– Svaka dalja opstrukcija istražnih radnji je apsolutno nedopustiva, jer će zbog procesa propadanja leša daljim odlaganjem obdukcija kasnije biti u cijelosti onemogućena, a time i djelotvorna istraga i utvrđivanje svih relevatnih činjenica i dokaza u krivičnom postupku – upozorio je Tegeltija.