Tegeltija obećao pomoć Savjeta ministara Drvaru i Glamoču

31
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Načelnici Drvara Dušica Runić i Glamoča Nebojša Radivojiša, ukazali su predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji da su, maćehinskim odnosom federalnih i vlasti Livanjskog kantona, ove lokalne zajednice sa većinskim srpskim stanovništvom, i pored prirodnih resursa, svrstane u red izrazito nerazvijenih opština. Većina kapitalnih ulaganja realizuju se ulaganjima vlada Srpske i Srbije.

Sistem raspodjele prihoda takav je da nerazvijene opštine u Federacijii postaju još nerazvijenije. Drvar i Glamoč bore se da zadrže stanovništvo, zapošljavanjem u preduzećima, u nadležnosti opština, ali mogućnosti su iscrpljene.

– Priliv sredstava onemogućava čak i servisiranje tekućih potreba, a pogotovo da budemo servis građana kakav bi trebali da budemo i građani od nas očekuju – rekla je Dušica Runić načelnica opštine Drvar.

Nebojša Radivojša načelnik opštine Glamoč smatra da pomoć koju dobijaju ove lokalne zajednice nemjerljivo je veća od Republike Srpske i Vlade Srbije nego se dobija od Federacije i Kantona.

Foto: Savjet ministara BiH

Odbačeni od Federacije i Kantona 10 nadaju se podršci Savjeta ministara.

– Očekivanja njihova jesu da Savjet ministara pokaže veći stepen podrške ovim lokalnim zajednicama nego do sada, a prije svega se odnosi na sredstva koja se nalaze na pozicijama Ministarstva za ljudska prava, podrška izbjeglim i raseljenim – rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

No, sporo rješavanje deponovanja uvezenog otpada u Drvaru, što je u nadležnosti Federacije, dovedeno je do apsurda, Fantomska firma dozvole je dobila u rekordnom roku, a otpad još čeka na uklanjanje.

– Od Kantona u roku od šest dana, Federacije mjesec, a mi trik mjeseca ne možemo doći do rješenja problema i do toga ko je odgovoran – navela je Runićeva.

U Glamoču se nadaju da će se ovaj saziv Savjeta ministara založiti za rješavanje uništavanja minsko- eksplozivnih sredstava na poligonu Barbara, što je nadležnost Ministarstva odbrane.

Ukazuju i na uskraćeno ustavno pravo srpskoj djeci, da u Glamoču uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta, što je omogućeno djeci u Drvaru i Grahovu.

Nema logičnog izgovora za nerješavanje problema učenja srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta, ocjenjuje i predsjedavajući Tegeltija.

Nada se da će sistem raspodjele prihoda u Federaciji biti mijenjan u korist nerazvijenih opština. Poručuje, podrška Savjeta ministara Drvaru i Glamoču neće izostati.