Tegeltija: Odblokirati investicione projekte u BiH

47
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Prijedoru da u BiH mora biti prevaziđena situacija blokiranja investicionih projekata zbog političkog inata.

Tegeltija je naglasio da Republika Srpska nije nikada blokirala nijedan investicioni proces nekome u BiH, te da je Srpska stabilna, ima stabilan i politički i ekonomski sistem, i dobro je mjesto za investiranje.

On je rekao da investirati znači usuditi se, donijeti odluku i iz zone komfora ući u rizik s očekivanjem da ćete napraviti dobro za sebe, svoje radnike i poslovanje.

– Očekujem da će ovaj skup pomoći investitorima da donesu odluke – rekao je Tegeltija u uvodnom obraćanju na Drugoj investicionoj konferenciji Republike Srpske „Invest Srpska 2022“ koja se danas i sutra održava u Prijedoru u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Vlade Srpske.

On je ocijenio da se ni BiH ni Srpska ne mogu pohvaliti niti porediti s regionom kada je riječ o direktnim stranim investicijama, za šta su ključna dva problema politička situacija i pravna nesigurnost.

Tegeltija je rekao da niko od prisutnih ne može uticati na percepciju, posebno od početka godine otkad se svjesno pravi priča da „gotovo počinje rat“ i gdje velika evropska zemlja šalje vojnike u BiH, a ne investitore.

– Moramo prevazići situaciju blokiranja projekata u BiH, a svjedoci smo da se dobri ekonomski projekti blokiraju iz političkog inata. Vjerujem da će to vrijeme biti iza nas i vjerujem da će stanje u Evropi nakon ukrajinske krize osvijestiti ljude – poručio je Tegeltija.

On je rekao da će tražiti deblokadu svih investicionih procesa.

Tegeltija je dodao da Srpska ima i mjesto i prijatelje u inicijativi „Otvoreni Balkan“, iako ne institucionalno, ističući da je u planu i slična aktivnost investicionog okvira „Otvoreni Balkan“.