Tegeltija: Oporavak Bošnjaka od SDA filozofije konflikta trajaće godinama

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija smatra da će oporavak Bošnjaka od mladomuslimanske SDA filozofije konflikta, ako se uopšte dogodi, trajati godinama, te da će se bez obzira što će SDA otići sa vlasti, konfliktni narativ i psihologija u Sarajevu zadržati dugo nakon toga.

– Ratna frustracija i konfliktni javni narativ u Sarajevu sa Srbima, a potom i Hrvatima, kao izvorom sveg zla, pažljivo je njegovan od SDA mašinerije godinama nakon rata, radi održavanja kolektivne konfliktne psihoze i mržnje kao glavnog homogenizujućeg faktora kod Bošnjaka – rekao je Tegeltija Srni.

On je istakao da takvo društvo podrazumijeva da ga vodi stranka koja je nosilac te filozofije i ideologije, namećući se kao čuvar Bošnjaka od „zlih“ Srba i Hrvata, što i jeste cilj SDA.

Tegeltija je naveo da je izlazak Sarajeva iz te SDA konfliktne ideologije i matrice mnogo teži posao nego skinuti SDA sa vlasti.

– Nadati se da je smjena SDA sa vlasti početak tog mukotrpnog, ali nužnog procesa, jer kako sam davno već rekao – svi nacionalizmi i konflikti u BiH počinju u Sarajevu – zaključio je Tegeltija.