Tegeltija: „Otvoreni Balkan“ potreban građanima i privrednicima

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama i energetika neke su od najvažnijih tema o kojima su razgovarali lideri regiona na nedavno održanom samitu „Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

Zaključili su da je „Otvoreni Balkan“ pokazao svoje prednosti u vremenu energetske krize i nedostatka hrane. Je li se BiH odlučila za rizik, odbijajući da bude dio „Otvorenog Balkana“? Ko blokira proces i je li on izvjestan za BiH?

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da je „Otvoreni Balkan“ potreban građanima i privrednicima u BiH.

– Nažalost, u BiH nema konsenzusa što se tiče „Otvorenog Balkana“. Reakcije političkog Sarajeva su očekivane. Meni ne treba odobrenje Predsjedništva. Volio bih da imam usaglašen stav Predsjedništva. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je pokušao da se ova inicijativa usvoji, ali je preglasan i druga dva člana su odbili pridruživanje „Otvorenom Balkanu“ – istakao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da se tako pravi šteta građanima i privredi.

– Vrata su nam i dalje otvorena, nema uslova, a ako se pridružimo, imamo obaveze i benefite – rekao je Tegeltija, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.