Tegeltija: Političko Sarajevo smatra da BiH ne mogu predstavljati Srbi iz Srpske

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da su njegova nedavna posjeta SAD i opstrukcije koje su se dogodile pokazale da političko Sarajevo smatra da BiH ne mogu da predstavljaju Srbi iz Republike Srpske.

Tegeltija je rekao da ga je u SAD dočekao šef misije BiH u UN Sven Alkalaj, ali da su opstrukcije koje su nakon toga uslijedile pokazale da političko Sarajevo smatra da BiH mogu da predstavljaju samo pojedinci za koje oni smatraju da su pogodni.

– Došlo je do toga da, dok traje moja posjeta UN, Alkalaj ode na godišnji odmor i da traži da se otkaže vozilo koje prati predsjedavajućeg iz BiH, da neće da potpiše note za sastanke koje smo tražili, a što je inače diplomatska praksa. Takve opstrukcije pokazuju njegov odnos prema predsjedavajućem Savjeta ministara koji dolazi iz Republike Srpske i koji je Srbin – rekao je Tegeltija za RTRS, ističući da ta vrsta ponašanja nije bila slučaj kada je u posjetu SAD dolazio tada predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

On smatra da bi se to vjerovatno dogodilo i da je umjesto njega bio zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda.

– To nam je svima poruka iz Sarajeva – da BiH mogu da predstavljaju samo pojedinci za koje oni zamišljaju da imaju pravo da predstavljaju BiH. Na njihovu žalost, to se nikada neće desiti, a svi pokušaji blokade i opstrukcije samo će napraviti ogromnu štetu BiH – rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je ista poruka poslata i ekspresnim i naprasnim dolaskom predsjedavajuće Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u SAD.

– Cilj je bio da budem spriječen da se obratim u Savjetu bezbjednosti UN – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, planirao je da se obrati u Savjetu bezbjednosti kako bi iznio i drugu stranu stanja unutar BiH.

– Rekao bih ono što sam rekao i u odvojenim sastancima sa predstavnicima nekih zemalja stalnih članica, da sam jako zabrinut za stanje u BiH, jer neki pokušavaju da unište osnovne principe funkcionisanja BiH – dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da bez ta dva osnovna principa BiH ne može da funkcioniše – rekao je Tegeltija.

Cilj mu je, kaže, bio da ispravi određene krive navode Kristijana Šmita u njegovom izvještaju, ističući da ne vidi zašto je problem da se čuju obje strane.

Govoreći o sankcijama koje je SAD uvela srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, te predsjednicima Srpske Željki Cvijanović i FBiH Marinku Čavari, Tegeltija je rekao da su one posljedica političkog obračuna.

– Iako pojedine velike zemlje, članice Savjeta bezbjednosti UN, kao što su SAD ili Velika Britanija, znaju stvarno stanje u BiH, često ne donose objektivne odluke – rekao je Tegeltija.

On smatra da je poražavajuće da neke od tih zemalja uvode sankcije Dodiku, koji je legitimno izabrani predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH. Istakao je da je jasno da je Dodik lider, „ne zato što on to toliko hoće, nego zato što to hoće građani ove zemlje“.

– Mnogi stranci koji sada dolaze u BiH nisu dobronamjerni prema njoj, nisu dobro informisani i previše je jednostranih informacija koje idu iz ambasada, koje ne izvještavaju objektivno – rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o perspektivi BiH, Tegeltija smatra da ona zavisi od njenih građana.

Govoreći o pravosuđu u BiH, Tegeltija je rekao da je pravosuđe jedan od bitnih stubova zemlje, te da u tu oblast ne bi trebalo da se miješa izvršna vlast.

On smatra da nije najbolje rješenje koncept koji su donijeli stranci, te ukazao na apsurdnost da su upravo stranci i najveći kritičari pravosuđa u BiH.