Tegeltija pozvao sudije da objave svoje imovinske kartone

29
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija pozvao je sudije Suda BiH da objave svoje imovinske kartone.

Nakon što su sudije suda BiH osporile Pravilnik VSTS o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca kojim je, između ostalog, predviđena i javna objava imovinskih kartona sudija i tužilaca, Tegeltija je pozvao sudije Suda BiH, kao i sve druge sudije i tužioce u BiH a posebno predsjednike sudova i glavne tužioce, da dobrovoljno objave svoje imovinske kartone.

– S obzirom na otvoreno pismo sudija Suda BiH, kojim naglašavaju da ne skrivaju svoje imovinske kartone koje podnose VSTS u šta nemam razloga da sumnjam, pozivam ih, kao i sve ostale sudije i tužioce u BiH, da dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje podnesene 2019. godine – naveo je predsjednik VSTS u saopštenju.

On ističe da bi to bio potez koji bi u značajnoj mjeri relaksirao situaciju oko pitanja donošenja novog pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

– Tim potezom značajno bi pomogli VSTS u argumentaciji stava da su sudije i tužioci u BiH profesionalci sa visokim stepenom ličnog i profesionalnog integriteta koji nemaju šta da kriju, a što često u svojim javnim nastupima ističemo – naveo je Tegeltija.

Podsjećamo, predsjednik VSTS je prije nekoliko dana objavio svoj imovinski karton.