Tegeltija: Pravosuđe sa nivoa BiH vratiti u nadležnost entiteta

96
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da je pravosuđe na nivou BiH u stvari pravosuđe SDA i da je postalo je polje političkih sukoba, zbog čega se mora vratiti u ustavne okvire prema kojima je pravosuđe u nadležnosti entiteta.

– „SDA pravosuđe“ na nivou BiH, tako nažalost moram reći, predstavlja možda najveću prepreku stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Takvo pravosuđe pod takvim političkim upravljanjem SDA je apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku, Srbe i Hrvate u BiH jer ono predstavlja klasično političko sredstvo u rukama političkog Sarajeva, primarno SDA – rekao je Tegeltija.

On ističe da pravosuđe na novou BiH predstavlja stalni izvor konflikata i nestabilnosti u BiH, te ocijenio da nema ikakve šanse da se to promijeni naročito uzimajući u obzir činjenicu da nema ustavni temelj, da je nametnuto i da je politički instruisano od SDA, kao oružje protiv Republike Srpske i Srba.

– Naime, pokazuje se da je bila velika greška njegovo uspostavljanje u situaciji postojećeg nepovjerenja u BiH. U takvoj situaciji opšteg nepovjerenja među narodima u BiH ne može se očekivati ništa drugo do toga da se pravosuđe na nivou BiH pretvorilo u jedno od osnovnih i najvećih polja političkih sukoba u BiH – napomenuo je Tegeltija.

On je dodao da je takvo pravosuđe na nivou BiH „u stvari otvorena rana BiH, koje je, umjesto faktora pravde, postalo faktor sukoba i nestabilnosti BiH“.

– Ono samo ne samo da je nepotrebno. Ne samo da je beskorisno, nego je izrazito štetno po ukupne odnose u BiH i zbog toga se se ono jednostavno mora eliminisati kao faktor nestabilnosti i nepravde u BiH – ocijenio je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da to znači da se pravosuđe u BiH mora vratiti na svoja dejtonska podešavanja.

– To znači da pravosuđe na nivou BiH ne postoji, odnosno da je pravosuđe u cijelosti u nadležnosti entiteta, kako je to predvidio i još uvijek predviđa Ustav BiH kao Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma – ukazao je Tegeltija.