Tegeltija: Prioritet da bude borba za dejtonska prava Republike Srpske

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srbima u Republici Srpskoj prioritet treba da bude borba za svoja i dejtonska prava Srpske da o njihovoj sudbini ne bi odlučivali drugi, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je rekao Srni da Srbi ne treba da budu naivni, pasivni, opušteni, uljuljkani u priču o BiH kao državi dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da to niko ne može promijeniti.

Ako se Srbi opuste, smatra Tegeltija, postaće bezlični građani sa periferije BiH o čijoj sudbini i životu odlučuje neko drugi, daleko od njih.

On je ukazao kako su Hrvati 1995. godine i bili potpuno institucionalno ravnopravni i konstitutivni, a da se danas bore za minimum minimuma, za prostu egzistenciju kao politički faktor u Federaciji BiH i BiH.

Tegeltija je dodao da Hrvati, koji inače nisu naivan narod, danas plaćaju cijenu te lakovjernosti, opuštenosti, povjerenja i uljuljkivanja u dejtonska prava koja im kao niko ne može oduzeti.

– E pa može i hoće, ako se opustite. Shvatili su to danas na bolan način, došli su u situaciju da više ne odlučuju sami o sebi i da čekaju milostinju nekakvog Kristijana Šmita, a sve to znajući da je Hrvatska, njihova matična država punopravna članica EU u dobrim odnosima sa SAD – naglasio je Tegeltija.