Tegeltija: Problematičan Prijedlog zakona o prestanku mandata članovima VSTS

15
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prijedlog Zakona o prestanku mandata članovima VSTS koji se razmatra u Predstavničkom Domu Parlamentarne skupštine BiH je problematičan sa najmanje dva aspekta, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

– U pogledu podnosioca inicijative u liku poslanika Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski učjenjivački politički pritisak od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optuznica za korupciju i kojeg očekuje suđenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju, želi obracunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama – rekao je Tegeltija.

– Ovo je očit i za evropske standarde potpuno flagrantan pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane političke koalicije koja formirala raniji Savjeta Ministara i koja u skladu sa deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTS-a, šaljući im poruku kao i svim drugim sudijama i tužiocima da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno. U skladu s tim pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga Zakona sa evropskim standardima – dodao je Tegeltija.

– Moja poruka je da nas ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosuđa i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske – kaže predsjednik VSTS.