Tegeltija: Raditi na smanjenju stopa doprinosa

12
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da će biti formirana radna grupa koja će se baviti rasterećenjem rada kako bi bile smanjene stope dorinosa, s ciljem da se uštede preliju na povećanje plata radnicima.

– Formiraćemo pet radnih grupa u kojima će biti predstavnici svih asocijacija u BiH koje okupljaju poslodavce, entitetskih vlada i Savjeta ministara. Glavna pitanja su zaštita domaće proizvodnje, porez na dodatu vrijednost (PDV), Zakon o javnim nabavkama i set pitanja koja se odnose na saobraćaj – rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Privredne komore Republike Srpske.

Tegeltija je istakao da su razgovarali ne samo o problemima nego i o onome što su dobro uradili u prethodnom periodu, a što je dalo rezultate.

– Mnogi makroekonomski pokazatelji su na dobrom nivou. Dogovarali smo se o tome šta je potrebno da zajednički uradimo da bi problemi koji otežavaju poslovanje bili riješeni. U poslovnoj zajednici cijele BiH postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa ključnim problemima, ali u BiH postoji veliki problem sa koordinacijom koja je neophodna da bismo sve usaglasili na jednom mjestu. Zbog toga smo dogovorili da formiramo pet radnih grupa – rekao je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da je u okviru radnih grupa i zajedničkim radom moguće postići visok stepen saglasnosti i potom ići u zakonodavnu proceduru da bi dogovor sa poslodavcima pretvorili u zakonska rješenja.

Foto: SRNA

Predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić istakao je da predstoji rješavanje niza nagomilanih problema koji muče privredu, a na kojima nije rađeno zbog neformiranja vlasti.

– Imali smo priliku da se dogovorimo o načinu saradnje i definišemo ključna pitanja koja treba rješavati urgentno, imajući u vidu činjenicu da smo imali zastoj duži od godinu dana zbog neformiranja vlasti na nivou BiH i nemogućnost da budu rješavana i najnužnija pitanja koja su od interesa za privredu – rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, fokus će biti na propisima na nivou BiH koji se odnose na privredu kao što su Zakon o indirektnim porezima, carinska politika, zakoni koji tretiraju oblast transporta i komunikacija i drugi.

– Sve su to pitanja koja traže konkretne odgovore da bismo riješili nagomilane probleme, a istovremeno smanjivali opterećenja koja su prisutna kroz Zakon o taksama i određene namete koji su proistekli iz podzakonskih akata i opteretili privredu – naglasio je Đurić.

Foto: SRNA

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović rekao je da postoji mnogo problema u oblasti saobraćaja, te da će imati sastanke i sa predstavnicima poslovne zajednice Federacije BiH, nakon čega će tražiti rješenja koja će olakšati poslovanje.

– Došli smo da čujemo stav poslovne zajednice o tome koji problemi opterećuju privrednike u Srpskoj. Na nama je da osmislimo rješenja. Nije riječ samo o zakonskim propisima, već postoje i pravilnici čijom izmjenom bi privrednim subjektima bilo olakšano poslovanje i smanjeni troškovi. Cilj nam je da olakšamo promet robe i putnika – poručio je Mitrović.

Foto: SRNA