Tegeltija: Sječa šume kod Bihaća ne smije ugroziti odnose sa Hrvatskom

13
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da pitanje navodne nelegalne sječe šume u području aerodroma Željava kod Bihaća, a što čine hrvatske šume, ne bi smjelo da optereti odnose BiH i Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu Saše Magazinovića (SDP), Tegeltija je podsjetio da će krajem ovog mjeseca biti navršena 21 godina od potpisivanja ugovora o granici sa Hrvatskm, te da je sastavni dio tog ugovora 86 topografskih karata, koje prikazuju granicu.

– Moguća odstupanja od tih topografskih karata je 25 metara. Poslije potpisivanja ugovora slijedi ratifikacija ugovora o granici, nakon čega izlaze stručna tijela koja tačno obilježavaju granicu – pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da o nekoliko pitanja o dijelu granice BiH sa Hrvatskom od krajnjeg juga do sjeveroistoka, na području Kostajnice, ugovor nikada nije ratifikovan ni parlamentu BiH, a ni u hrvatskom parlamentu.

– Tako da stručna tijela i BiH i Hrvatske nisu mogla da izađu na teren i da obilježe granicu – rekao je Tegeltija.

On je naglasio da se spor vodi na osnovu karata koje imaju i BiH i Hrvatske, te da se prema informacijama Granične policije Hrvatska ponaša u skladu sa obilježjima sa terena.

– Moj stav je da se ne može ništa na silu raditi. Dogovor je da će Komisija za granicu koja postoji izaći na teren i pokušati razriješiti to pitanje na osnovu tih topografskih karata, koje neće garantovati apsolutnu tačnost dok se ugovor ne ratifikuje i ne izađu na teren stručna tijela – poručio je Tegeltija.

Tegeltija je podsjetio da je prošloj sjednici Savjeta ministara bilo slično pitanje.

– Tada sam vas informisao šta smo u tom trenutku uradili. U međuvremenu je Savjet ministara zadužio ministra inostranih poslova (Biseru Turković) da preduzme aktivnosti prema Ministarstvu inostranih poslova Hrvatske za rješenje ovih pitanja – objasnio je Tegeltija.

On je rekao da je razgovorom između Turkovićeve i ministra inostranih poslova iz Hrvatske ustanovljeno da niko ne želi spor, te da da nekoliko stotina kvadratnih metara tog prostora ne smije dovesti u pitanje dobrosusjedske odnose BiH i Hrvatske.