Tegeltija: Sljedeće sedmice u Bijeljini o ekonomskim temama

17
Foto: Avaz.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je za narednu sedmicu održavanje skupa u Bijeljini na kojem će biti riječi samo o ekonomskim temama.

– Biće to nastavak razrade takozvanih zajedničkih socio-ekonomskih reformi za period 2019-2022. koje su usvojile vlade Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Savjet ministara – rekao je Tegeltija.

Govoreći o planu rada Savjeta ministara i njegovom fokusu na ekonomska pitanja, Tegeltija je naveo da se moraju obezbijediti dvije vrste podrške kako bi se došlo do rješenja ovih pitanja – podrška onih sa kojima se trebaju kreirati rješenja i onih koji to treba da usvoje.

– Mislim da smo postigli konsenzus sa onima sa kojima treba da kreiramo rješenja i ponosan sam na taj dio rada Savjeta ministara u prethodnom periodu. Postigli smo konsenzus sa predsjednicima vlada Republike Srpske i FBiH, postigli smo pun konsenzus sa predstavnicima poslovne zajednice i imamo visok stepen saglasnosti sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija – rekao je Tegeltija sinoć za Federalnu televiziju.

Prema njegovim riječima, postoji konsenzus o tome šta treba da se uradi i gotovo puna saglasnost kako to treba uraditi.

– Poslije toga dolazi na red konsenzus sa onima koji to treba da odobre, jer za realizaciju ovih politika biće potrebno donijeti mnogo zakonskih rješenja i na nivou entiteta i na nivou BiH – pojasnio je Tegeltija, te dodao da to ne zavisi od Savjeta ministara.

On je naglasio da će zajedno sa predsjednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem učiniti da se za zakonska rješenja koja Savjet ministara bude kreirao u oblasti ekonomskih reformi, obezbijedi politička podrška kako bi „prošli“ parlament BiH.

Tegeltija je ponovio da je Savjet ministara definisao četiri-pet vrlo važnih oblasti, među kojima su zaštita domaće privrede, pitanje poreza na dodatu vrijednost i zakona o javnim nabavkama.

– Radićemo na tome da dođemo do rješenja koja će biti prihvatljiva svima – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.