Tegeltija: Snažan Balkan je obostrani interes – i regiona i EU

6
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas putem video-linka na samitu u okviru Berlinskog procesa da je snažan, stabilan i prosperitetan Balkan obostrani interes, kako EU, tako i zemalja regiona, te ukazao da put ka kreiranju atraktivnijeg i konkurentnijeg regiona leži u ekonomskoj integraciji, unapređenju infrastrukturne povezanosti i produbljivanju veza.

Obraćajući se učesnicima samita o Balkanu, Tegeltija je istakao značaj Berlinskog procesa koji u fokus stavlja dijalog o ključnim temama i izazovima u regionu, te podstiče otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od značaja za građane zemalja Balkana.

– Uvjeren sam da će današnji samit još jednom potvrditi opredjeljenje svih nas da predano radimo i jačamo partnerske odnose, te da će biti podstrek da radimo još više i bolje, kao i da će istinski napori i predan rad dati konkretne rezultate – rekao je Tegeltija.

Zahvalivši Njemačkoj na organizaciji skupa i na dugoročnom kontinuiranom angažmanu po pitanju evropske budućnosti Balkana, Tegeltija je podsjetio da region sa EU vežu brojne neraskidive veze – geografske, društvene, kulturološke.

On je naglasio da pandemija virusa korona neminovno ima dominantan uticaj na sve procese i odluke u posljednjih gotovo godinu i po, istakavši da je ovaj globalni izazov podsjetio koliko su svi međusobno zavisni, upućeni jedni na druge, i da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće postići održive rezultate.

U tom kontekstu, Tegeltija je istakao da je ostvarivanje dugoročne ekonomske stabilnosti u post kovid eri u fokusu više nego ikada.

Tokom obraćanja Tegeltija je ukazao da instrumenti za održiv ekonomski rast i unaprećenje ambijenta i kvaliteta života građana postoji u Ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, Zelenoj agendi za zapadni Balkan, Zajedničkom regionalnom tržištu i ostalim međusobno povezanim inicijativama, koje imaju veliki potencijal za prosperitet regiona u približavanju unutrašnjem tržištu EU.

– Kao i u svakoj velikoj krizi, tako i u ovoj post pandemijskoj, potrebno je tražiti prilike i šanse za prosperitet, stabilnost i rast – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara, istakavši da je produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti investiranje u veću otpornost na krize za budućnost.

Predsjedavajući Savjeta ministara je ovom prilikom izrazio opredijeljenost institucija u BiH ka nastavku zajedničkog dijaloga, kako unutar Balkana, tako i sa EU, te jačanju ekonomskih i političkih veza i kreiraju prilika i perspektiva za dobrobit svih građana regiona.

– Izražavam nadu da ćemo zajedničkim naporima stvoriti ambijent za dinamizaciju svih procesa i minimalizovati vrijeme čekanja u evropskoj čekaonici – rekao je Tegeltija učesnicima samita, ukazavši na kraju i na potrebu produbljivanja međusobnog povjerenja i povjerenja u proces proširenja EU.

Na samitu učestvuju kancelarka Njemačke Angela Merkel, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Hrvatske Andrej Plenković i ostali regionalni i evropski zvaničnici.