Tegeltija: U ovom Savjetu ministara se ne smiju vršiti blokade

30
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija obratio se javnosti nakon sastanka s novoimenovanim ministrima u Savjetu ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici imenovao je novi saziv Savjeta ministara čime je BiH nakon više od godinu dana od dana održavanja izbora dobila novu vlast. Nakon sjednice, upriličen je sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH s imenovanim ministrima.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo jer je BiH dobila novi saziv Savjeta ministara, ističući kako su pred novim ministrima brojni zadaci. Medijima je otkrio da će prva sjednica Savjeta ministara BiH biti održana 30. decembra 2019. godine.

On je kazao kako Nacrt budžeta za 2020. godinu nije gotov i da će se o tome morati izjasniti novi ministri u Savjetu ministara BiH, a nakon čega će Nacrt biti upućen Predsjedništvu BiH. Ocijenio je da je realno da BiH u prvom kvartalu 2020. godine dobije budžet.

Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Što se tiče blokada u UIO BiH, a o čemu je govorio ministar finansija BiH Vejkoslav Bevanda, on je rekao da nije imao priliku čuti izjavu ministra Bevande i da njemu nije poznato da postoje određene blokade. Kako kaže, poznato mu je da postoji visok stepen saglasnosti entiteta o poravnanju.

Novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH kazao je kako sjednice Savjeta ministara BiH treba da budu otvorene za javnost, te da je već razgovarao s generalnim sekretarom Savjeta ministara BiH koji mu je rekao da ne postoje tehničke stvari za takvo nešto. Kako kaže, ako su tehničke stvari jedini razlog, onda će i to biti riješeno.

Tegeltija je ponovio kako Savjet ministara BiH ne smije biti institucija u kojoj će se vršiti blokade. Novinarima je rekao da su završene sigurnosne provjere za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH te da će Komisiji za pripremu izbora SM BiH uputiti odluku o imenovanju.

Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Što se tiče zamjenika ministra bezbjednosti BiH, tu postoji problem oko dokumenta koji je on dostavio, a Tegeltija je ponovio da Mijatović neće biti predložen za zamjenika ako SIPA ne promijeni ono što je navedeno u nalazima bezbjednosne provjere.

Na pitanje o zajedničkim sjednicama SM i vlada entiteta, on je rekao da će prvi sastanak biti s premijerima entiteta kada će se definisati dinamika i obim saradnje. Sastanak će biti održan prije kraja godine.

Inače, Predstavnički dom PS BiH danas nije imenovao ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i zamjenika ministra bezbjednosti BiH, a što će biti obavljeno na nekoj od narednih sjednica.