Tegeltija: Užasan akt neodgovornosti Turkovićeve

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je da je instrukcija ministra spoljnih poslova BiH Bisere Turković u vezi sa obilježavanjem 11. jula užasan akt neodgovornosti i da uveliko izlazi iz svojih ovlaštenja.

– Tu može postojati određena vrsta čak krivično-pravne odgovornosti – rekao je Tegeltija za ATV i dodao da se na taj način samo prave dodatni skandali i nepovjerenje među narodima.

On je naglasio da Turkovićeva nije ovlaštena da donosi odluke o proglašavanju dana žalosti, već Savjet ministara.

– Do kada ona misli da tako radi? Na koji način misli da funkcioniše BiH – upitao je Tegeltija komentarišući instrukcije Turkovićeve upućene DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužna da spuste zastavu BiH na pola koplja, pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema i „da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli“.

Tegeltija je ocijenio da je nepotrebno davanje zelenog svjetla njemačkog Bundestaga da Njemačka u BiH u okviru misije EUFOR-a „Altea“ uputi do 50 vojnika, dodajući da to za srpski narod predstavlja veliki psihološki pritisak, imajući u vidu zločine koje je njemačka vojska počinila na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu.

– Takve vrste pritisaka samo mogu stvoriti animozitet, a nikako ne mogu doprinijeti stabilnosti i dobroj atmosferi u BiH – istakao je Tegeltija.

Komentarišući nedavnu odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske, Tegeltija je rekao da je to još jedna u nizu odluka koje pokazuju da posredstvom ovog suda političko Sarajevo, SDA i dio međunarodne zajednice pokušavaju da upravljaju političkim sistemom u BiH.

On je dodao da se čak i iz izjave Kristijana Šmita moglo naslutiti da će takva odluka biti donesena.

– Izgleda da gospodin Šmit i oni koji su dogovarali tu presudu u političkom Sarajevu smatraju da Republika Srpska nije u stanju da se brine o zdravlju svojih građana, jer je tako nešto izjavio, kao da će se bolje iz Sarajeva brinuti o zdravlju građana Republike Srpske nego što brine Srpska – što je apsurdno – istakao je Tegeltija.

On je dodao da je činjenica da je Ustavni sud posegnuo za donošenjem privremene mjere, prije donošenja konačne odluke o ustavnosti tog zakona.

– Privremena mjera je nešto što se donosi izuzetno, kada postoji opasnost po sigurnost ljudi i imovine koja je ogromna i očigledna. Šta je ovdje opasnost – upitao je Tegeltija.

On je pojasnio da se privremena mjera ne smije baviti sadržajem onoga što je sam zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer proglašavajući da postoji opasnost prejudicirala je konačnu odluku o ustavnosti.

Borenović se „sprda“ sa zakonima Srpske

Tegeltija je rekao da je izjava lidera PDP-a Branislava Borenovića da Agencija za lijekove Srpske suštinski ne postoji klasično politikanstvo koje ima namjeru da se „sprda“ sa zakonima Srpske i ide na ruku onima iz Sarajeva koji osporavaju ovu agenciju na nivou Srpske.

– Zakon o Agenciji za lijekove Republike Srpske je donesen i stupio je na snagu i ima svoje vrijeme u kojem treba da bude izvršen – zaključio je Tegeltija.