Tegeltija zahtijeva hitno izvinjenje Turkovićeve

43
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najoštrije je osudio izjavu i stav ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika poredi sa Hitlerom.

Tegeltija zahtijeva hitno izvinjenje Turkovićeve srpskom narodu, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su uspjele da prežive strahote nacističke ideologije, zbog skanadaloznih, diskriminatorskih i uvredljivih izjava izrečenih na račun srpskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika.

Takođe, predsjedavajući Savjeta ministara je, u izjavi za ATV, izrazio duboku zabrinutost zbog konstantnog neuvažavanja drugih naroda od strane bošnjačkih nosilaca funkcija u zajedničkim instituacijama.

– Izjava Turkovićeve ne samo da ne priliči ministru spoljnih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu – rekao je Tegeltija.

On je istakao da je izjava Turkovićeve direktno usmjerena protiv Republike Srpske, srpskog naroda, ali i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH, te jasan pokazatelj da je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije i opstanka BiH kao zajednice ravnopravnih naroda.