Tegeltija: Zašto je dobro objediniti funkcije predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH iz Srpske

48
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Milan Tegeltija za banjaluka.net

Sedam razloga zašto bi bilo dobro objediniti funkcije Predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva iz Republike Srpske, naravno direktnim izborom predsjednika RS koji bi predstavljao Republiku Srpsku u Predsjedništvu BiH.

  1. Ostvarila bi se ustavna uloga predsjednika RS koja se zove PREDSTAVLJANJE Republike Srpske.
  2. Nije logično ni konzistentno da Republiku Srpsku po Ustavu Republike Srpske predstavlja predsjednik RS, a u Predsjedništvu BiH druga osoba koja je član Predsjedništva. Član Predsjedništva BiH dekapacitira predsjednika Republike Srpske u funkciji predstavljanja Republike Srpske.
  3. Prema tome, kapacitiranjem predsjednika Republike Srpske funkcijom predstavljanja u Predsjedništvu BiH, ispunjava se u cjelosti ustavna uloga predsjednika RS.
  4. Prenosom oružanih snaga na nivo BiH dekapacitirana je takođe uloga predsjednika RS kao vrhovnog komadanta oružanih snaga RS koju ima po Ustavu RS. Kako oružane snage BiH imaju 3 komponente od kojih je jedna srpska, to bi značilo i vraćanje nadležnosti predsjednika RS nad svim oružanom snagama RS, bilo da se radi o policiji RS bilo srpskom komponentom oružanoh snaga BiH.
  5. Jedinstvo i autentičnost politike Republike Srpske u BiH oličavao bi predsjednik RS koji i po Ustavu RS ostvaruje funkciju jedinstva vlasti.
  6. Pošto se ne bi mijenjao način opoziva predsjednika RS predviđen Ustavom, ostvarila bi se Ustavna kontrola člana predsjedništva kroz ustavni kontrolu koja već postoji za predsjednika Republike Srpske predviđena Ustavom Republike Srpske.
  7. Predstavljanje u vanjskoj politci Republike Srpske, koju predsjednik RS mora da ima po Ustavu Republike Srpske, dekapacitirana je članom Predsjedništva BiH. Ulaskom predsjednika Republike Srpske u Predsjedništvo BiH bilo bi moguće ostvarivanje predstavljanja Republike Srpske u vanjskoj politici kroz predsjednika Republike Srpske.

Prema tome ovo su samo neki od direktnih argumenata zašto bi bilo dobro primjeniti model po kojem bi predsjednik Republike Srpske, izabran na neposrednim izborima u RS, predstavljao RS u Predsjedništvu BiH.

Dualizam vlasti i predstavljanja na nivou RS i BiH ne doprinosi državotvornosti Republike Srpske. Što manje direktno izabranih funkcija od strane građana Republike Srpske na nivou BiH je dobro za Republiku Srpsku. Što više predstavljačkih funkcija iz RS na nivou BiH, to jača konfederalni koncept i kapacitet Republike Srpske.

Ovakvim modelom predsjednik Republike Srpske ne bi izgubio bukvalno ništa od svoje važnosti i kapaciteta predviđenih Ustavom RS, naprotiv – njegova funkcija bi bila znatno ojačana, a sa njom i pozicija Republike Srpske u BiH i prema vanjskom svijetu.