Tegeltija: Završene konsultacije o Savjetu ministara

30
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da su završene konsultacije sa političkim partijama o formiranju novog saziva Savjeta ministara, a prijedloge za ministre i njihove zamjenike dostavili su predstavnici srpskog i hrvatskog naroda.

– Konsultacije su počele 6. decembra i završene su, a prijedlozi su dostavljeni na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) – rekao je novinarima Tegeltija.

On je istakao da je CIK potvrdio da je provjeru prošlo svih 11 kandidata, a da se danas ili sutra očekuje odgovor Sipe.

– U ponedjeljak, 16. decembra, imaćemo imena bošnjačkih predstavnika i ostaje otvoreno pitanje u vezi sa DNS-om. Lidera ove stranke Marka Pavića obavijestio sam da DNS ima mogućnost da bira između ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda ostalih ili zamjenika ministra civilnih poslova iz reda srpskog naroda – kaže Tegeltija.

Foto: SRNA

On je podsjetio da je DNS za ministra predložio Draška Aćimovića.

– Poslije ovoga sve znate. Dobili smo danas još jedan prijedlog koji je potpisao član DNS-a Nenad Nešić što mene dovodi u veoma neugodnu situaciju. Očekujem da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, što podrazumijeva i Nešićev stav jer ima pravo glasa – rekao je Tegeltija, koji je i član SNSD-a.

On vjeruje da to DNS može da uradi kako bi se išlo sa jedinstvenim stavom u parlament BiH, odnosno sa devet glasova.

– SNSD je uradio sve da bude jedinstvenih 13 glasova iz Srpske u Predstavničkom domu i pet glasova u Domu naroda parlamenta BiH, a kada smo pozvali opoziciju u Srpskoj da budemo jedinstveni oni su to odbili. Gubitak bilo kog pojedinaca iz srpske reprezentacije za nas bi bio veliki – zaključio je Tegeltija.