Tramp: Bajden ne može da se poredi sa Putinom i Sijem

7
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Najizgledniji republikansdki kandidat za Bijelu kuću Donald Tramp ističe da Rusija i Kina imaju lidere koji vole svoje zemlje i žele njihov napredak, dok to nije slučaj sa Džozefom Bajdenom i SAD.

Na predizbornom okupljanju svojih pristalica u Nju Hempširu Tramp je istakao da su Vladimir Putin i Si Đinping veoma pametni i moćni ljudi, sviđalo se to nekome ili ne.

Bajdena je Tramp ponovo nazvao „izuzetno nesposobnim, čak i da poveže dvije riječi, da siđe sa bine i pronađe stepenice“.

Objavio je da će, ako osvoji novi predsjednički mandat, za cijelu teritoriju SAD napraviti protivraketni odbrambeni sistem sličan „Gvozdenoj kupoli“ u Izraelu.

– Izgradiću moderan sistem protivraketne odbrane američke proizvodnje. Mi protivraketnu odbranu pravimo drugim zemljama, pomažemo im u tome, a nismo je napravili za sebe. Ali, i nama je potrebna – poručio je Tramp.

On napominje da je to predlagao i nekadašnji američki lider Ronald Regan, ali da potrebna tehnologija u to vrijeme nije postojala.

Prvobitno je izraelska „Gvozdena kupola“ bila dizajnirana za presretanje nevođenih projektila kratkog dometa. Potom je nadograđivana da može da presreće i razne bespilotne letjelice, navode „Fakti“.