Tramp objavio mobilizaciju vojske u SAD da zaustavi nasilje

39
Foto: Patrick Semansky/AP

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće.

Prethodno, policija, Tajna služba i vojska raščistili su okolinu Bijele kuće od demonstranata.

– Ja sam vaš predsjednik mira i reda i saveznik svih miroljubivih demonstranata – rekao je Tramp, navodeći da je Amerika „pod opsadom aktera loših namjera“.

– Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i uništavanje imovine – rekao je Tramp, koji je odmah poslije obraćanja naciji otišao do obližnje crkve Svetog Džona, koja se prethodne noći našla na meti demonstranata.

Tramp se, sa nekolicinom saradnika, nakratko zadržao ispred crkve držeći u ruci primjerak Biblije.

Foto: Patrick Semansky/AP

Tramp je ovu odluku donio u skladu sa Zakonom iz 1807. godine, kojim se omogućava raspoređivanje američke vojske na teritoriji SAD i protiv američkih državljana. Posljednji put, vlasti su posegnule za ovim aktom 1992. godine u pokušaju da zaustave nerede poslije ubistva Rodnija Kinga.

Patrone suzavca i policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su dovoljno ubjedljiv argument za učesnike protesta da se udalje od Bijele kuće, neposredno pred početak Trampovog govora.

Tokom akcije policije nije bilo ozbiljnijih sukoba, jer su demonstranti jednostavno ustuknuli pred silom.

Policijskim snagama i Tajnoj služni upomoć je, neposredno pred početak akcije, stiglo i osam kamiona u kojima se nalazilo po 20 pripadnika vojne policije.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da u prestonicu SAD stiže između 600 i 800 pripadnika Nacionalne garde.