Tramp razgovarao sa srpskim vladikama u SAD

15
Foto: Zach Gibson/Getty Images

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je sa episkopima Srpske pravoslavne crkve – zapadnoameričkim Maksimom i istočnoameričkim Irinejem.

– Tramp je održao konferencijski telefonski razgovor, u srijedu, sa vjerskim liderima na teritoriji SAD, uoči hrišćanskog Vaskrsa i jevrejske Pashe, po pitanju reagovanja na Kovid-19 – izvijestio je portal Sabonik.net, navodeći da su tom prilikom sa američkim predsjednikom razgovarala i ova dva episkopa SPC, čija su sjedišta na području Amerike.

Tramp je zahvalio svim vjerskim zajednicama na podršci i vjeri koju pružaju u borbi proti koronavirusa.

– Vaše zajednice ostaju povezane. Divim se vama koji objezbeđujete službe za vaše vjernike putem onlajn prenosa. Pratio sam tri takve službe. Ništa ne može zamijeniti prisustvo u crkvi, ali mislim da je i to bilo dobro. Vi pružate vašim zajednicama priliku da se mole, proučavaju Bibliju, pozivate vjernika da im pružite utjehu. Moja administracija će nastaviti da ukazuje čast za velike napore koje su vjerske organizacije uložile da bi odgovorile potrebama ljudi u vrijeme krize – poručio je predsjednik Donald Tramp.

Usljed virusne zaraze, bogoslužbena mesta su zatvorena za službe zbog mjera fizičke udaljenosti.

Pošto se približava Vaskrs, mnoge crkve i kongregacije se pripremaju da svoje službe prenose uživo, putem televizijskih kanala i društvenih mreža.

Tramp je razgovarao sa provajderima telekomunikacionih mreža kako bi se obezbijedio pouzdani internet-protok usljed povećanog korišćenja interneta.

Tramp je, takođe, obećao i finansijsku podršku američke administracije vjerskim zajednicama s obzirom na njihov neprofitni status, naveo je portal Sabonik.net.