Tramp: Veliki povratak Amerike

25
Foto: REUTERS/Leah Millis

Predsjednik SAD Donald Tramp pohvalio je u govoru u Kongresu „veliki povratak Amerike“ uoči očekivane oslobađajuće odluke na suđenju o njegovom opozivu.

Tramp je u godišnjem govoru o stanju nacije predstavio planove za još četiri godine na predsjedničkom položaju.

On se uzdržao od direktnih kritika na račun poslanika koji su pokušali da ga smijene, ali je izrekao oštre komentare o demokratama.

Dok je Tramp bio za govornicom, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi pocijepala je kopiju njegovog govora iza njegovih leđa, prenio je Bi-Bi-Si.

Foto: AP/Patrick Semansky

Republikanski predsjednik održao je govor, koji je prenosila televizija, u Predstavničkom domu, koji je pod kontrolom demokrata. Ovo tijelo ga je opozvalo sa funkcije u decembru.

Sa druge strane Kapitola, Senat pod vođstvom republikanaca skoro sigurno će tokom dana osloboditi predsjednika optužbi za korupciju.

Republikanski poslanici uzvikvali su „još četiri godine“ dok se Tramp pripremao za govor, pružajući mu podršku uoči izbora u novembru.

Kada je Tramp optužio demokrate da planiraju da primoraju američke poreske obveznike da plaćaju neograničenu zdravstvenu zaštitu imigrantima bez dokumenata, sa usana Pelosijeve dva puta se moglo pročitati: „Nije istina“.

Ona je kasnije rekla novinarima da je cijepanje Trampovog govora bila „stvar učtivosti“.

Tramp je u govoru rekao da je za samo tri godine njegovog mandata „uništen mentalitet američkog pada“ i da je „odbačeno umanjivanje američke sudbine“.

– Krećemo se naprijed tempom koji je donedavno bio nezamisliv i nikada se nećemo vratiti na staro. Nikada nećemo dozvoliti da socijalizam uništi američki zdravstveni sistem – rekao je Tramp.

Kritičari napominju da Tramp do sada nije predstavio svoj plan za zdravstvenu zaštitu.