Trišić Babić: Bećirović još ne poznaje kako funkcioniše BiH

11
Foto: novasrpska.org

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić izjavila je da sve što je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović dogovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom nema nikakvog značaja i može se podvesti pod kategoriju „kafanskih priča“, jer je on boravio u Briselu u ličnom svojstvu i nije zastupao stavove BiH.

Trišić Babić je navela da Bećirovićeva izjava da će se „lično zalagati za bolje mapiranje puta BiH u NATO“ pokazuje da on još ne poznaje dobro kako BiH funkcioniše, jer da poznaje znao bi da je za tako nešto potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno konsenzus svih naroda u BiH.

– S obzirom na to da je stav Republike Srpske dobro poznat, od NATO puta nema ništa i BiH ne ide ka članstvu u tom savezu – rekla je Trišić Babić.

Ona je dodala da članstvo nijedne države u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji ne može dobiti „novi put“, jer je taj put star koliko postoje međunarodno pravo i organizacije, a to je regulisano Bečkom konvencijom o ugovornom pravu iz 1969. godine.

Prema njenim riječima, to konkretno znači da pristupanje organizaciji treba da bude potpisano i ratifikovano.

– Zbog toga, ne znam kako to misli sprovesti? Hoće li potpisati Predsjedništvo u krnjem sastavu? Kako će ugovor biti ratifikovan ako poslanici i delegati u oba doma Parlamentarne skupštine BiH ne daju saglasnost? – upitala je Trišić Babić, podsjetivši da je i Narodna skupština usvojila Deklaraciju o neutralnosti koja obavezuje sve predstavnike Srpske u institucijama BiH.

Ona je podsjetila da BiH i NATO imaju saradnju i protiv toga niko nema ništa protiv, ali o članstvu nema govora.

– To je ponovljeno više puta i ovakvi jednostrani potezi su nastavak prakse ranijih predstavnika Bošnjaka koji ne doprinose nikome u BiH. Ne želim da pomislim da je Bećirović ovakvim potezima zlonamjeran, ali on dobro zna kakva je pozicija Republike Srpske u vezi sa Nato integracijama i svjestan je situacije – istakla je Trišić Babić.

Ona je dodala da se srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsjednik Srpske Milorad Dodik zalažu za to da se BiH ne priklanja nikome i da u okviru svojih kapaciteta, sarađujući sa svima, gradi bolje i kvalitetnije društvo u Republici Srpskoj i BiH.