Trišić Babić: Dodik i Putin razgovaraće o ozbiljnim ekonomskim temama

8
Foto: novasrpska.org

Na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u utorak, 20. septembra, ne očekuju se nikakvi razgovori o narušavanju mira unutar BiH, ali se očekuju priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima, izjavila je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

– Očekuju se priče o ozbiljnim ekonomskim pitanjima o kojima danas svi ozbiljni političari i pričaju, kako dočekati ovu zimu, proljeće i sljedeću zimu – izjavila je večeras Babićeva za ATV.

Ona je navela da predstojeći sastanak Dodika i Putina u Moskvi predstavlja nastavak razgovora započetog na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu krajem juna.

– Jedna od tema sastanka biće energetska situacija i način kako da Republika Srpska prođe što bolje u ovome svemu šta se dešava. Vjerovatno će biti i razgovora i o tome dokle se došlo sa tad započetom pričom o projektu gasovoda iz Srbije prema Republici Srpskoj – istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, na svim tim sastancima, a i Ruska Federacija u svojim saopštenjima uvijek ističe da podržava dejtonsku BiH u svojim granicama poštujući tri konstitutivna naroda i dva entiteta kako to i i piše u Ustavu BiH.

Govoreći o nedavnom sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Babićeva je rekla da između Dodika i Orbana postoji razumijevanje o situaciji u Evropi i svijetu, te da su uvijek na istim pozicijama kako da se uslovno preživi postojeća situacija.

Ona je podsjetila da je Orban prilikom boravka u novembru prošle godine u Banjaluci predstavio projekat pomoći poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, koji se sastoji od tri faze u vrijednosti 100 miliona evra koja bi bila na raspolaganju Srpskoj.

Komentarišući navode u medijima da su SAD izdvojile 19,5 miliona KM za kampanju kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić protiv kandidata SNSD-a Milorada Dodika, Babićeva je rekla da to nije nikakvo iznenađenje, jer se odavno zapadne zemlje uključuju kao strana u izborima na način da finansiraju svoje miljenike i za koga su sigurni da će provoditi isključivo njihovu politiku koja je njima potrebna u tom trenutku.

Babićeva, koja je član Glavnog odbora SNSD-a, smatra da nakon izbora Republiku Srpsku moraju da vode političari sa iskustvom u liku Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

– Nama su sada potrebni političari koji imaju kontakte sa svim stranama – Vašingtonom, Briselom, Moskvom, Budimpeštom i Beogradom. Svim narodima sada treba sigurnost i vrijeme nije ni za kakve eksperimente samo isključivo da imamo kontakte sa svima – poručila je Babićeva.

Ona je rekla da Dodika poštuju i oni koji su ga sankcionisali, ističući da bez njega i da se ne pita danas nijedna odluka u BiH ne može proći.

Komentarišući proteklu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa agremanom njemačkom ambasadoru u BiH, Babićeva je rekla da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Republika Srpska apsolutno ništa nemaju protiv imena i ličnosti njemačkog ambasadora.

– Ništa tu nije bilo da se narušavaju diplomatski odnosi BiH i Njemačke i samim time i Republike Srpske. Ovo je na neki način bila neka vrsta protesta, šta se sve dešava u zadnje četiri godine u odnosima između dvije zemlje i Srpske – kaže Babićeva.

Ona je rekla da su odnosi između BiH i Njemačke na neki način stali od propalih pregovora o ustavnim promjenama koje je koordinisala bivši njemački kancelar Angela Merkel.

– Sa nivoa BiH i Republike Srpske duže vrijeme su slati signali prema Njemačkoj da se treba razgovarati i da mi želimo Njemačku kao partnera. Republika Srpska ne vidi ništa loše u njemačkoj ekonomskoj politici prema zapadnom Balkanu, ali se stvari u BiH ne mogu prepuštati slučaju – rekla je Babićeva.

Ona je rekla da je vrhunac licemjerja i nepoznavanja onoga šta se dešava u BiH rezolucija Bundestaga i da je zbog toga traženo da se razgovara i ozbiljno shvati Republika Srpska, kao i da Srpska i njeni političari nikada neće dozvoliti nikakvo pregrupisavanje unutar BiH.

Komentarišući protestnu notu koju je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila Ambasadi Hrvatske, Babićeva je rekla da je ovo još jedan od „bisera“ Turkovićeve koji se uopšte tiču poznavanja međunarodnih odnosa i diplomatije.

– Turkovićeva nije uručila tu notu, na kraju je hrvatski ambasador odbio da primi takvu notu. Bilo koji vid protestne note treba da ima neku saglasnost ili neku instrukciju iz Predsjedništva BiH – zaključila je Babićeva.