Trivić: Besplatno predškolsko za djecu sa poteškoćama i bez roditeljskog staranja

11
Foto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila prijedloge izmjena i dopuna tri zakona iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, a jedna od najvažnijih novina je omogućavanje besplatnog pohađanja predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je istakla da je riječ o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju.

– Ranije je planirano da ovi prijedlozi zakona budu upućeni u Narodnu skupštinu, ali s obzirom na pauzu u skupštinskom zasjedanju zbog virusa korona sada ćemo ih po hitnom postupku uputiti na razmatranje i usvajanje. To činimo prvenstveno da bismo stvorili uslove da sve što smo planirali Akcionim planom za reformu obrazovanja počnemo primjenjivati od septembra, a u suprotnom bismo izgubili godinu dana – rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Trivićeva je istakla da će novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja biti obezbijeđen iz republičkog budžeta, te da je to dio populacionih mjera.

– U nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama gdje ne postoje predškolske ustanove biće omogućeno školama za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanovama socijalne zaštite da obavljaju djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice. Želimo da i u tim lokalnim zajednicama omogućimo da djeca mogu da pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje – navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u zakon je ugrađen i program pred polazak u školu koji je realizovan prethodnih godina u saradnji sa predškolskim ustanovama.

– Ponudili smo mogućnost da se tamo gdje nema predškolskih ustanova ovaj program može odvijati u osnovnim školama da bismo obuhvatili što više djece. Takođe, omogućili smo i organizovanje centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, izmjene u oblasti osnovnog vaspitanja i obrzovanja odnose se na inoviranje nastavnog plana i programa i inovativni pristup izvođenju i organizaciji nastave kao što je predviđeno Akcionim planom za reformu obrazovanja.

– Zbog toga je bilo potrebno uvođenje novih zakonskih odredbi. One se prvenstveno odnose na organizovanje fakultativne nastave kako bi djeca u skladu sa svojim interesovanjima i sklonostima mogla da izaberu određene predmete koje žele da pohađaju u okviru fakultativne nastave – istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, propisano je i na koji način će biti obavljan inspekcijski nadzor rada zaposlenih u školama, te planirano donošenje pravilnika o standardima udžbenika za osnovne i srednje škole da bi znali kako treba da izgleda sadržaj udžbenika i šta djeca treba da nauče.

Trivićeva je rekla da se predložene izmjene Zakona o srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju odnose na razradu daljih aktivnosti u vezi sa srednjim stručnim školama i definisanje da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna.

– Propisali smo da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 odsto ukupne praktične nastave, a uveden je i termin projektna nastava koja se razlikuje od praktične nastave. Pojam umjetnička škola često je bio generalizovan i nije se tačno znalo šta podrazumijeva, a sada smo definisali koja su to zanimanja. U skladu sa tim uveli smo novu struku kultura i umjetnost – rekla je Trivićeva.

Ministar prosvjete i kulture je dodala da je u cilju nastavka digitalizacije data mogućnost da se upis učenika može obaviti i elektronskim putem.