Trivić: Nastava na klasičan način, ali uz inovativan plan i program

6
Foto: Ustupljena fotografija (Srpskainfo)

Ministar prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je sve spremno da u srijedu, 1. septembra, počne nova školska godina, koju će đaci u osnovnim i srednjim školama pohađati na redovan način, ali po inoviranim nastavnim planovima i programima, kako bi lakše usvajali nova znanja.

Trivićeva je istakla da je cilj resornog ministarstva da razvija nastavne planove i programe koji će biti u interesu i razvoju obrazovanja u Republici Srpskoj, te da aktivnosti u tom smislu moraju da prate i udžbenici.

– Cilj nam je bio da sve što je obuhvaćeno nastavnim planom i programom na atraktivan i učenicima pristupačan način uključimo u nastavni proces, kako bi to na zanimljiv način približili našim učenicima i da na taj način bolje, kvalitetnije i sa željom stiču nova znanja – rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Trivićeva je navela da je za učenike drugog razreda osnovne škole uveden predmet Digitalni svijet, zatim da je uveden i dodatni čas istorije, dok je predmet Demokratija sa šestog prebačen za deveti razred.

– Djeca u devetom razredu imaju mnogo više iskustva i znanja, te im je lakše da isprate taj predmet u pojmovnom, ali i sadržinskom smislu – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se uvodi i više časova fizičkog vaspitanja za pete i šeste razrede, te istakla da je tom razvojnom periodu ovaj predmet naročito važan, kako bi bilo doprinijeto boljem i kvalitetnijem razvoju učenika.

– U saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva radilo se na adaptaciji štampanih udžbenika, ali i na digitalizaciji udžbenika za prvu trijadu osnovnih škola, kao i za predmete istorije i geografije u višim razredima predmetne nastave – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je pojasnila da će se tako primjena tehnologija u procesu izvođenja nastave u učionici sada raditi na potpuno nov način.

– Učenici se stavljaju u prvi plan kao interaktivni učesnici u procesu izvođenja nastave, a ne samo kao slušaoci predavanja naših nastavnika, te će imati mogućnost da aktivno učestvuju i istražuju sve teme koje budu obrađivane kroz nastavni plan i program – rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da su sve aktivnosti koje su se sprovodile na uvođenju novina u nastavu – pratile i obuke nastavnog kadra.

Kada je riječ srednjim školama, Trivićeva je rekla da su u toku reforme gimnazije, te da se već dvije godine sprovode inovirani nastavni planovi i programi u tehničkim i stručnim srednjim školama.

– Nastavnici su prošli obuke za izvođenje nastave u STEM laboratorijama, odnosno opremljenim kabinetima za predmete prirodnih nauka – rekla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla značaj i stipendija za deficitarna zanimanja, kako bi učenici bili podstaknuti da upisuju zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, a koja su različita u različitim lokalnim zajednicama.

– U prethodnoj godini od ukupnog broja deficitarnih zanimanja imali smo oko 80 odsto zainteresovanost učenika da izaberu baš ta zanimanja. I ove godine je sličan broj, ali tačan broj učenika koji su upisali ova zanimanja znaćemo kada počne školska godina – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se u prve razrede osnovnih škola u Srpskoj upisuju 9.122 đaka, dok prve razrede srednjih škola upisuje 9.604 učenika.

– Evidentno je da ove godine, kada je riječ o srednjim školama, imamo za oko 160 učenika manje. Jedan od razloga je taj što mnogi naši učenici koji na pograničnim dijelovima na istoku Srpske završavaju osnovnu, često upisuju srednju školu u susjednoj Srbiji – rekla je Trivićeva.

Govoreći o načinu odvijanja nastave u novoj školskoj godini, resorni ministar je rekla da je Vlada Srpske, na prijedlog Ministarstva, a uz prethodne konsultacije sa Institutom za javno zdravstvo Srpske, donijela odluku da se nastava održava na klasičan način, to jeste da časovi traju 45 minuta, a trajanje odmora kao što je to bilo prije pandemije virusa korona.

– Opredijelili smo se za ovaj način odvijanja nastave, imajući u vidu značaj direktnog kontakta između nastavnika i učenika u procesu nastave, kao i međusobni kontakt učenika, kako iz ugla sticanja znanja, ali i zbog psihosocijalnog razvoja učenika – rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula i da je preporuka da se nastava što je više moguće odvija na otvorenom, kao i da se za djecu koja imaju potvrdu od ljekara da imaju određeno oboljenje obezbijedi onlajn nastava, u kojoj su obavezni da budu uključeni i nastavnici.

Trivićeva je naglasila da je opredjeljenje Ministarstva da se nastava odvija u školskim klupama, ali uz sve predostrožnosti i uvažavanja preporuka za ponašanje u školama, kako se ne bi ponovo dogodila situacija da se mora obustaviti izvođenje nastave u učionicama.

Ona očekuje i da će do početka školske godine biti vakcinisano oko 42 odsto zaposlenih u obrazovnom sistemu, kojih ukupno u Srpskoj ima oko 17.000.

– Vakcinacija je u toku, te pozivam sve koji rade u obrazovnom sistemu da se vakcinišu jer ćemo tako omogućiti bolju zaštitu od širenja virusa korona u školama, ali samim tim omogućiti i da se nastava odvija u učionicama – rekla je Trivićeva.