Trivić: Praktična nastava prioritet

52
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas u Narodnoj skupštini Srpske da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno da prioritet bude praktična nastava.

– Izmjenama je propisano da praktična nastava bude realizovana kod poslodavca najviše u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave, kao i da se za učenike sa smetnjama u razvoju obezbjeđuje prilagođavanje radnog mjesta u odnosu na njegove mogućnosti i vrstu invaliditeta u okviru praktične nastave – rekla je Trivićeva obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

Ona je istakla da je s ciljem povezivanja obrazovanja sa tržištem rada propisano uspostavljanje institucionalne saradnje.

– To se odnosi na saradnju resornog ministarstva, Republičkog pedagoškog zavoda i Privredne komore radi sprovođenja dualnog obrazovanja, kao i ovlaštenje Privrednoj komori za provjeru ispunjenosti uslova za izvođenje praktične nastave kod poslodavca – navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je predviđeno i uvođenje mentora kojeg određuje poslodavac koji realizuje praktičnu nastavu.