Trivić: Rezultati PISA testiranja putokaz za unapređenje obrazovanja

27
Foto: SRNA

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da su veoma korisni objavljeni rezultati PISA testiranja jer mogu da posluže kao putokaz za unapređenje obrazovnog sistema, rekla je Srni ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

– Posebno smo zadovoljni što će Republika Srpska dobiti rezultate testiranja koji se odnose samo na Republiku Srpsku i škole iz Srpske koje su učestvovale u testiranju jer je to validan pokazatelj kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz Republike Srpske i šta možemo poboljšati – istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, takvi pokazatelji olakšali bi rad reformskim timovima zaduženim za poboljšanje kvaliteta obrazovnog sistema.

Trivićeva je dodala da je zanimljivo da su učenici u BiH iskazali visok procenat zadovoljstva životom u sredinama u kojim žive i da je taj procenat znatno viši u odnosu na učenike iz razvijenijih zemalja koji imaju daleko bolje razvijenu funkcionalnu pismenost, ali su nezadovoljni.

Ona je istakla da je Republika Srpska već pokrenula reformski proces koji će razviti „novu školu za novo doba“.

– To podrazumijeva inovirane nastavne planove i programe, stručne edukacije nastavnika i stručnih saradnika, stimulativno okruženje, a sve s ciljem ostvarivanja ishoda učenja baziranih na kritičkom razmišljanju učenika kako bi bili osposobljeni za primjenu naučenog znanja i stečenih kompetencija – naglasila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Trivićeva smatra da će sve to pratiti savremene učionice, te digitalizovani udžbenici.

– Suština reformi je da učenici dobiju primjenjivo znanje u daljem životu. Cilj nam je veća primjena novih tehnologija u obrazovanju i digitalizacija udžbenika te jačanje kreativnosti, inovativnosti i kritičkog promišljanja što su neki od ključnih segmenata koji se vrednuju kroz PISA testiranje – navela je Trivićeva.

BiH je zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta u najvećem globalnom istraživanju u obrazovanju za 2018. godinu, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen, objavili su ranije predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.