Turkovićeva tražila da se imenovanje direktora SIPA skine s dnevnog reda?

22
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković zatražila je da se s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara skine imenovanje Drarko Ćuluma za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na sutrašnjoj sjednici trebao je biti razmatran prijedlog ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića o imenovanju aktuelnog direktora Policije RS Darko Ćuluma za novog direktora SIPA.

Međutim, ova tačka neće se naći na dnevnom redu s obzirom na to da je zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković tražila da se ona skine s dnevnog reda, saznaje Klix.

Turković koja je izabrana na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) tražila je da se imenovanje direktora SIPA vrši paralelno s imenovanjem generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Podsjećanja radi, 19. novembra 2019. godine istekao je mandat članovima rukovodstva OBA i to generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi.

Za razliku od SIPA, u slučaju izbora generalnog direktora OBA nije potrebno raspisivati javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uslovima. Direktora OBA imenuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltija.

Tegeltija je prema Zakonu o OBA dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik), članovima Izvršnog obavještajnog odbora (zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) i članovima Zajedničke komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za nadzor nad radom OBA.

Konstituirajuća sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad OBA zakazana je za sutra, a u ovu komisiju izabrani su Zlatan Begić (DF), Predrag Kožul (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Safet Softć (SDA), Nenad Stevandić (Ujedinjene Srpska), Mirko Šarović (SDS), Munib Jusufović (SBB), Sredoje Nović (SNSD), Marina Pendeš (HDZ BiH), Asim Sarajlić (SDA), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).