Tvrdoš – manastir u koji se godišnje sliju rijeke ljudi

154
Foto: Turistička organizacija Trebinja

Manastir Tvrdoš kod Trebinja nosi epitet svjetskog glasa kada je riječ o vjerskom i vinskom turizmu – bogata istorija, stari vinski podrumi i prelijep ambijent razlozi su zbog kojih ovdje godišnje svrati na hiljade gostiju.

Sabrat manastira Tvrdoš jeromonah Porfirije kaže da je ovo duhovno središte nadaleko poznato po mnogo čemu.

– Manastir je prvenstveno preko Svetog Vasilija /Ostroškog/ poznat u srpskom i narodima drugih vjera i nacija, ali posljednjih desetak godina i po vinskom turizmu, po vinu manastira Tvrdoš koje monasi proizvode i koje je sve više počelo da se izvozi u druge zemlje svijeta – priča jeromonah Porfirije.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

On dodaje da se vino ovdje proizvodi od 16. vijeka i da je u ljetopisu manastirskom zapisano da su manastirske izbe bile ispunjene ovim pićem.

– Neka vina nose ime „Izba“ po manastirskim izbama. Vinogradi se svake godine proširuju, novi zasadi zasađuju, stari skidaju i tako danas manastir ima oko 180 hektara pod vinogradima u Popovom i Petrovom polju – naglašava Porfirije.

U Tvrdošu ima u izobilju dobrog vina, kojim se godišnje napuni oko 300.000 boca.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Najviše je vranca, ali ni žilavke ne manjka. Osim turista koji svakodnevno pristižu u Tvrdoš, manastirska vina piju se širom svijeta, izvoze u 26 zemalja na tri kontinenta.

Tvrdoški monasi, osim vina, proizvode rakije lozu i travaricu, ali i konjak. Imaju zasađeno više od 1.000 maslina, od kojih su neke stare i po 200 godina.

– Osim kvaliteta vina, nadaleko je prepoznat i kvalitet maslinovog ulja koje se proizvodi ovdje u Tvrdošu, a za to smo dobili i neka priznanja – priča Porfirije.

Foto: Turistička organizacija Trebinja

Čuveni manastir Tvrdoš, u koji se godišnje sliju rijeke gostiju, udaljen je od Trebinja nekoliko kilometara.

– Manastir Tvrdoš nema zvanične podatke, ali, prema podacima turističkih agencija, poslije Ostroga je najposjećeniji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kroz manastir godišnje prođe nekih 250.000 ljudi različitih vjera, religija i nacija – kaže Porfirije.

Manastir Tvrdoš su u četvrtom vijeku sagradili Sveti car Konstatin i njegova majka Jelena, a tokom svoje istorije rušen je šest puta.

Foto: Turistička organizacija Trebinja