U Aleksandrovcu otvoren pogon kompanije „Male“

10
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Novi proizvodni pogon kompanije „Male elektrik drajvs Bosnia“ svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona evra.

Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe „Male“ Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Prije otvaranja istaknuto je da ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.

Otvaranju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Bojić je ranije rekao Srni da je otvaranje ovog pogona veoma značajno za privredni razvoj Laktaša i cijele regije, te izrazio zadovoljstvo što će ovim događajem biti obilježen Dan grada, 23. april.

– Ova fabrika je završila jedan od najvećih objekata u BiH i imaće oko 30.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Već radi 550 zaposlenih, ali imaju tendenciju da se šire, da zapošljavaju nove radnike – rekao je Bojić.

„Male“ vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u Republici Srpskoj, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

Grad Laktaši 23. april obilježava u znak sjećanja na 79 godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, te će večeras u 18.00 časova povodom Dana grada biti održana svečana akademija.